Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijorul Francois-Xavier Roth și Orchestra 'Les Siècles' la BBC Proms - concert transmis live la Radio România Muzical

Publicat: miercuri, 9 August 2017 , ora 11.46
Reputatul dirijor Francois-Xavier Roth și "Les Siècles", orchestra înființată de el în 2003, sunt invitații Festivalului BBC Proms cu o frecvență constantă, de fiecare dată lăsând impresii memorabile; așa s-a întâmplat în 2013, când ei au fost aleși de organizatorii festivalului să celebreze centenarul de la prima audiție a baletului "Ritualul Primăverii" de Igor Stravinski, lucrare râvnită de marile orchestre. De altfel, albumele cu baletele ruse de Stravinski le-au adus interpreților francezi Premiul Edison Klassiek (Olanda) și au fost desemnate "cele mai bune înregistrări ale anului 2015" de Forumul Criticilor Germani.

Prezența în ediția actuală a Festivalului BBC Proms e foarte ingenios concepută de Francois-Xavier Roth, care propune câteva dintre lucrările romantice cu iz oriental din repertoriul francez. Va fi un program seducător. Vom călători în India mitică ascultând luxurianta uvertură a operei Lakmé de Léo Delibes; vom ajunge și pe insula Corfu odată cu fragmentele extrase din baletul Namouna de Edouard Lalo; apoi vom trece prin Luxor, locul în care Camille Saint-Saens a compus Concertul nr.5 op.103 în Fa major "Egiptean" pentru pian și orchestră - solist Cédric Tiberghien; vom asista la dezlănțuirea pasională a Baccanalei din opera Samson și Dalila de Saint-Saens, din creația căruia se va interpreta și uvertura operei Prințesa galbenă. La toate acestea se adaugă descătușarea forțelor supranaturale din poemul Les Djinns de César Franck.

Așadar, urcați miercuri, 16 august, la ora 21.30 în acest adevărat Orient Express Muzical - marcă sută la sută franceză, cu traseul imaginat de Francois-Xavier Roth și Les Siècles. Amănuntele le veți afla pe drum ascultând Scena europeană la Radio România Muzical.

Monica Cengher