Agenda de concert Înapoi

Dirijorul de origine britanică, Rumon Gamba în concert Brahms/ Elgar la Sala Radio!

Publicat: luni, 4 Februarie 2019 , ora 12.56

Dirijorul de origine britanică, Rumon Gamba - care se bucură de o frumoasă carieră artistică europeană - a fost dirijor principal și director muzical al NorrlandsOperan - Suedia, dirijor principal al Aalborg Symfoniorkester - Danemarca și dirijor principal și director muzical al Iceland Symphony Orchestra - Islanda - este invitatul special al concertului susținut vineri, 8 februarie (19.00) de Orchestra Națională Radio.

Evenimentul de la Sala Radio se va desfășura cu participarea violonistei Cristina Anghelescu, care va interpreta Concertul în Re major pentru vioară și orchestră semnat de Brahms, singurul concert de vioară creat de marele compozitor german și dedicat unuia dintre cei mai mari violoniști din toate timpurile: Joseph Joachim (1831 - 1907). Premiera absolută a avut loc la Leipzig, în 1879, cu Brahms însuși la pupitrul dirijoral și Joachim în ipostază solistică.

În cea de-a doua parte a serii veți asculta la Sala Radio Variațiunile Enigma, creație a compozitorului britanic Edward Elgar. Fiecare variațiune este un portret muzical al celor care compuneau cercul apropiat de prieteni ai compozitorului, inclusiv soția sa (Alice). Partiturile fac referire la aspecte ale personalității sau la întâmplări comune trăite de prietenii săi. Una dintre variațiuni este un "autoportret" al compozitorului însuși.

În această stagiune RUMON GAMBA va colabora cu Rotterdam Philharmonic Orchestra, Gothenburg Symphony, BBC Symphony, BBC Philharmonic, Sinfónica de Galicia la Festivalul Musika-Música din Bilbao, Bilkent Symphony, WDR Rundfunk, Norrlands Orchestra ș.a. Interesat de muzica nouă, Rumon Gamba a dirijat prime audiții, dintre care menționăm premiera operei Two Boys de Nico Muhly la English National Opera, Concertul pentru violă de Brett Dean alături de BBC Symphony Orchestra, Dancer in the Dark de Poul Ruders, Blood on the Floor și Scherzoid de Mark-Anthony Turnage. Totodată, a dirijat în premieră australiană versiunea originală a Simfoniei nr. 5 de Sibelius, alături de Queensland Symphony Orchestra. Rumon Gamba a mai dirijat The African Prophetess de Larsson Gothe, alături de Norrlands Operan și corul operei din Cape Town în cadrul unui eveniment organizat de Royal Stockholm Philharmonic.

Solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio, CRISTINA ANGHELESCU provine dintr-o familie de muzicieni și a început studiul viorii cu tatăl său, cel care i-a îndrumat cu atenție și profesionalism formarea artistică. Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus - Berlin, Ceaikovski - Moscova, Teatro Monumental y Auditorium - Madrid, Smetana Hall - Praga, St. John's Smith Square - Londra, Finlandia Hall - Helsinki și în compania unor orchestre importante din Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra etc. A efectuat numeroase turnee în toate țările Europei, în Taiwan, America de Sud și cea de Nord, Africa de Sud etc.

A efectuat numeroase înregistrări, multe dintre ele apărând pe CD-uri: concertele de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn, Anotimpurile de Vivaldi și cele două concerte de George Lloyd, alături de renumita orchestră Philarmonia din Londra.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor și Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.