Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijorul Bernard Haitink, live de la Lucerna, în 14 august

Publicat: vineri, 7 August 2015 , ora 10.56

Un nou concert de excepție urmeazǎ la Scena europeanǎ în 14 august 2015, eveniment datorat dirijorului Bernard Haitink care se va afla la pupitrul Orchestrei Festivalului de la Lucerna. În transmisiune directǎ de la Centrul de Culturǎ și Congrese din Lucerna avem prilejul sǎ-l ascultǎm pe unul dintre cei mai importanți șefi de orchestrǎ din generația "marilor legende în viațǎ".

În cele peste șase decenii de carierǎ dirijoralǎ, Bernard Haitink și-a construit o staturǎ impecabilǎ de muzician. Rigoare și sobrietate sunt cuvintele cheie pentru stilul său; el sondează cu autoritate pragurile psihologice ale lucrărilor abordate până la cele mai fine nuanțe interioare, fiind întotdeauna eficient în alchimizarea sonorităților și în construcțiile monumentale.

Bernard Haitink a deținut multe posturi cheie în acestă carieră longevivă și prodigioasă: 27 de ani a fost dirijor principal al Orchestrei Concertgebouw, cu care a realizat numeroase înregistrări, considerate etalon de măiestrie în sfera romantismului german. În 1978 a devenit directorul muzical al Festivalului de la Glyndebourne, iar din 1987 a ocupat și fotoliul de director muzical al Operei Regale Covent Garden. Angela Gheorghiu a evoluat în repetate rânduri sub bagheta sa.

După 15 ani petrecuți la Coven Garden, Haitink nu a reușit să față noilor probleme financiare. În "The Guardian" se putea citi în 2002 următorul articol: "Bernard Haitink este un mare muzician, dar asta nu ajunge. Haitink nu este prin instinct un animal politic, iar prin muncă el înțelege exclusiv lucrul cu orchestra și cântăreții. Dar un director muzical în fruntea unei asemenea instituții complexe trebuie să aibă și alte calităi".

A lăsat fotoliul de director pentru energicul Antonio Pappano și a acceptat postul de dirijor principal al Capellei din Dresda; dar și de aici a plecat înainte de expirarea contractului! În 2006 devine dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Chicago. De această dată când i se propune de staful american și postul de conducere administrativă, Haitink refuză categoric, invocând vârsta, dar în realitate, în sinea lui s-a resemnat că această lume a industriei muzicale, a bussines-ului, nu este făcută pentru el.

Haitink este considerat unul dintre cei mai mari specialiști ai muzicii mahleriene, de aceea va include în concertul de la Lucerna, Simfonia a IV-a în Sol major scrisǎ de marele romantic în 1900. În deschidere vom asculta una dintre cele mai cunoscute pagini haydniene, Simfonia nr. 60 în Do major "Distratul".

În direct de la Lucerna, la Scena europeanǎ, vineri 14 august, ora 20,30.

Monica Cengher