Agenda de concert Înapoi

Dirijorul american Ryan Bancroft, dirjează la Sala Radio, Simfonia nr. 6 - 'Patetica', de Ceaikovski

Publicat: luni, 3 Decembrie 2018 , ora 11.07

Vineri, 7 decembrie (19.00), primul concert pe care Orchestra Națională Radio îl prezintă după extraordinara participare în Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo este un eveniment de aceeași înaltă ținută artistică!

Pe scena Sălii Radio, ansamblul va evolua sub bagheta tânărului dirijor american RYAN BANCROFT, care a câștigat în acest an Premiului I și Premiului Publicului la Concursul Malko, una dintre cele mai prestigioase competiții de gen din lume, organizate la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză. Invitat special al serii va fi și violonistul român SERGIU NĂSTASĂ, stabilit de mulți ani în Grecia, unde este membru fondator și concertmaestru al Orchestrei de Cameră "Armonia Atenea" (Orchestra Prietenilor Muzicii din Atena) și membru fondator al Kyklos Ensemble.

Programul serii cuprinde două "hit-uri" ale muzicii clasice: Mendelssohn - Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră, unul dintre cele mai cunoscute și mai des interpretate concerte de vioară din lume și Ceaikovski - Simfonia nr. 6 - "Patetica".

Simfonia lui Ceaikovski se leagă de uluitoarea sa poveste de viață: este ultima sa compoziție, a cărei premieră a dirijat-o el însuși la Sankt Petersburg, cu doar 9 zile înainte de decesul său, ale cărui cauze rămân necunoscute. Lucrarea al cărei titlu original în rusă s-ar traduce mai degrabă ca "simfonia plină de pasiune/de emoție" a fost adesea considerată un testament artistic și o premoniție a artistului și a fost inclusă în filme celebre ca "Aviatorul", "Produsul verde" ("Soylent Green") sau "Minority Report" ("Raport Special"). Despre lucrarea sa, Ceaikovski mărturisea: "Cred că este cea mai bună lucrare a mea și o iubesc mai mult decât pe oricare dintre copiii mei muzicali."

Născut la Los Angeles, RYAN BANCROFT a urmat cursurile Institutului de Arte din California unde a studiat harpă, flaut, violoncel, muzică și dans cu specific ghanez, apoi s-a specializat în artă dirijorală la Conservatorul Regal din Scoția. A dirijat Royal Scottish National Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, RedNote (un ansamblu de muzică contemporană) și Orchestra Națională Daneză. Ryan Bancroft și-a desăvârșit formarea muzicală la Nationale Master Orkestdirectie din cadrul Conservatorului din Amsterdam, precum și la Conservatorul Regal din Haga.

În prezent, dirijorul trăiește în Olanda și concertează mult în Europa, alături de Prague Symphony Orchestra, Residentie Orchestra, Gulbenkian Orchestra, Orchestra of the Eighteenth Century, Orchestra Națională de Tineret, Orchestra Filarmonicii și Orchestra de Cameră din Olanda.