ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijorul Alexander Liebreich și Orchestra Simfonică Radio din Praga, pentru prima oară live la Radio România Muzical, luni 5 noiembrie, de la ora 20.30

Publicat: marți, 30 Octombrie 2018 , ora 13.48

Seria transmisiunilor directe de pe scenele internaționale continuă luni, 5 noiembrie, cu un eveniment găzduit de Rudolfinum din Praga: Orchestra Simfonică Radio din Praga va evolua pentru prima oară sub bagheta proaspătului ei director muzical, dirijorul Alexander Liebreich, al cărui contract se ȋntinde deocamdată până ȋn 2022. Este personalitatea ce girează o nouă etapă pentru ansamblul praghez cu o bogată istorie de 92 de ani, până nu demult de condus de Ondrej Lenárd și cu o tradiție jalonată de nume mari precum Charles Munch, Gennady Rozhdestvensky, Sir Charles Mackerras și Vaclav Neumann.

"Sunt ȋncântat să mă conectez la cultura cehă, ȋn care familia mea ȋși are rădăcini" spune dirijorul născut la Regensburg ȋn Bavaria, ȋn 1968. Pentru noi, românii, Alexander Liebreich are o rezonanță aparte pentru că este cel care a dirijat ȋn premieră la Opera din Frankfurt Oedip de George Enescu (2013). Cele 7 spectacole oferite ȋn limba germană rămân, ȋn pofida omisiunilor controversate făcute ȋmpreună cu regizorul Hans Neuenfels, un moment important din istoria acestei capodopere pe marile scene ale lumii.

La Radio România Muzical avem prilejul să ne familiarizăm pentru prima oară cu arta dirijorului Alexander Liebreich. Despre el știm că a studiat filologie, muzicologie, cânt și dirijat la Regensburg, München și Salzburg. A fost asistentul dirijorilor Colin Davis și Roberto Abbado la Opera Bavareză de Stat din München și a lui Edo de Waart la Orchestra Simfonică Radio din Hilversum (Olanda). Din 2006 a fost vreme de 10 ani directorul artistic al Orchestrei de Cameră a Filarmonicii din München și din 2013 a condus ca dirijor și director artistic Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Poloneze. Acum, pe lângă postul de la Praga, Alexander Liebreich rămâne legat ȋn continuare de Festivalul "Richard Strauss" de la Garmisch-Partenkirche și de Festivalul "Katowice Kultura Natura" ca director artistic.

Pentru acest concert au fost alese lucrări din repertoriul german și slav: Uvertura operei Oberon de Carl Maria von Weber, Concertul pentru oboi și orchestră de Richard Strauss (solist Vilém Veverka - câștigător ȋn 2003 al celui mai râvnit concurs, organizat de Fundația Sony la Tokyo), Poemul simfonic O noapte pe muntele pleșuv de Modest Musorgski și Rapsodia Taras Bulba de Leoč Janáèek. Va fi, așadar, un program romantic la fel de atractiv ca numele protagoniștilor de pe afiș.

Monica Cengher