Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijoarea Susanna Mälkki și Orchestra Filarmonicii din Helsinki ȋn transmisiune directă de la Stockholm, marți 22 august, ora 20,00

Publicat: luni, 21 August 2017 , ora 10.21

Un concert de zile mari se anunță la "Sala Berwald" din Stockholm prin prezența uneia dintre cele mai importante orchestre finlandeze, Orchestra Filarmonicii din Helsinki, ȋmpreună cu cea care deține din 2016 poziția de dirijor principal, cu extraordinara Susanna Mälkki. Este prima femeie care a dirijat Teatrul Scala din Milano (debut ȋn 2011), iar la Opera Metropolitan din New York (debut ȋn 2016) este a patra prezență feminină ȋn ipostază șef de orchestră. Multe recorduri ȋși adună Susanna Mälkki ȋn biografie, ȋncepând din această toamnă este și principal dirijor invitat al Filarmonicii din Los Angeles, ȋn curând va avea concert cu Filarmonica din Berlin, iată câteva dintre performanțele senzaționale ale artistei de 48 de ani.

Evenimentul simfonic transmis de Radio România Muzical ne conectează cu Festivalul Mării Baltice, o arenă a marilor experiențe muzicale, care din 2003 reunește la Stockholm timp de o săptâmână interpreți nordici de talie mondială, ȋntr-un repertoriu ce avantajează creația muzicală din această fascinantă regiune a Europei. " Ȋn al treilea rând, spune Esa-Pekka Salonen, directorul festivalului - am vrut să atragem atenția asupra poluării mediului. Nu sunt atât de naiv să cred că prin muzica noastră vom salva Marea Baltică de deșeuri, dar festivalul și-a propus și un scop politic, de ridicarea conștiinței generale".

Ȋn Festivalul Marii Baltice concertul din 22 august celebrează 100 ani de independență ai Finlandei, de aceea ȋn deschidere vom asculta una dintre ultimele lucrări compuse de "Bardul Nordului", de Jean Sibelius: este vorba despre pasionanta Simfonie a VII-a op.105 în Do major. Urmează Cântecul pământului de Gustav Mahler, un opus monumental ce ne prilejuiește ȋntâlnirea cu unul dintre cei mai mari tenori ai momentului, Simon O'Neill, care o va avea parteneră pe mezzosoprana Gerhild Romberger.

Monica Cengher