Agenda de concert Înapoi

Din Statele Unite, pe scena Sălii Radio: Cristian Măcelaru dirijează Enescu și Rachmaninov

Publicat: luni, 11 Iunie 2018 , ora 13.29
Orchestre importante din SUA, precum Philadelphia Orchestra, Orchestra Simfonică din Chicago sau Orchestra Națională Simfonică din Washington au evoluat sub bagheta sa și datorită aprecierii de care se bucură, a fost recent numit director muzical și dirijor al Festivalului Cabrillo (California - SUA): dirijorul CRISTIAN MĂCELARU. În plus, muzicianul român se bucură de succes și în plan european: la începutul lunii mai a acestui an direcțiunea Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Germaniei de Vest (WDR Sinfonieorchester) - Köln a anunțat că începând cu stagiunea 2019-2020 noul dirijor-șef al ansamblului va fi Cristian Măcelaru.

Artistul ce poartă numele României pe marile scene internaționale, va dirija vineri, 15 iunie (19.00), un frumos concert Enescu/Rahmaninov la Sala Radio, la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO.

Programul serii va începe cu Simfonia nr. 1 de Enescu, care a avut premiera în 1906 la celebrul Théâtre du Châtelet din Paris. Lucrarea este influențată de compozițiile lui Brahms, pe care de altfel Enescu a avut ocazia să îl întâlnească în timpul studiilor sale la Conservatorul din Viena.

În partea a doua a serii veți asculta Simfonia nr. 2 ce poartă semnătura marelui artist rus Serghei Rahmaninov. Considerat ultimul mare romantic în muzica simfonică, Rachmaninov spunea despre creațiile sale, ce transmit o mare sensibilitate: "Compun muzică pentru că simt nevoia să dau o expresie sentimentelor mele". Premiera Simfoniei a 2-a a avut loc chiar sub bagheta compozitorului, în 1908, la Sankt Petersburg și a fost un mare succes, atât de dorit de creatorul ei dupa eșecul anterior al Simfoniei I, care i-a produs o mare suferință.

La finalul concertului, Editura Casa Radio va organiza - în foaierul central al Sălii Radio - o sesiune de autografe acordată de dirijorulCristian Măcelaru pe CD-ul apărut la Casa Radio sub titlul "Orchestra Națională Radio, Dirijor: Cristian Măcelaru. Mihail Glinka - Ruslan și Ludmila, Nikolai Rimski-Korsakov - Șeherazada". Albumul este disponibil la librăria Editurii Casa Radio din str. Temișana nr. 31 sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție, incluzând librăriile Humanitas și Cărturești.

Cristian Măcelaru și-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiași orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. În prezent este dirijor rezident al Filarmonicii din Philadelphia.

A studiat la Universitatea Rice cu Larry Rachleff și a obținut diploma de masterat pentru dirijat. Având și formație de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeași orchestra. Cristian Măcelaru a fost invitat să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez.

A colaborat de-a lungul anilor cu Orchestrele Simfonice din Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum și cu Royal Scottish National Orchestra, Orchestra Simfonică a orașului Birmingham, Orchestra Simfonică Radio din Berlin, RTE Dublin, Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt, Civic Orchestra din Chicago, Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, Orchestra Métropolitain din Montréal, Orchestra Simfonică din Gothenburg.

Printre recentele sale succese se numără: concertele susținute atât în Statele Unite ale Americii cât și în Germania alături de Orchestra Națională Daneză, o excepțională colaborare ce s-a realizat între dirijorul Cristian Măcelaru, Orchestra Națională Simfonică din Washington și celebra violonistă Anne Sophie-Mutter și concertele susținute alături de celebra Orchestră a Filarmonicii din New York.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară, iar partea a doua a concertului (începând cu ora 19.45) poate fi ascultată și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor și Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.