Evenimentele săptămânii Înapoi

Din 2 octombrie, noi provocări la Radio România Muzical

Publicat: vineri, 29 Septembrie 2017 , ora 14.40


De luni, 2 octombrie, Radio România Muzical, unicul post românesc clasic, jazz & more, vine cu noi provocări, noi emisiuni pentru o toamnă bogată în muzică bună.

Liniile de emisiuni care jalonează zilele de luni-vineri, revin în formatul consacrat: matinalul Musica viva (ora 7.00), Arpeggio (ora 10.00), Polifonii (ora 13.10), Concerte de 5 stele (ora 15.30), Perpetuum mobile (ora 17.05). Noi rubrici se regăsesc în cadrul matinalului "Musica viva": pe lângă "Do, re, mi pentru copii" care s-a bucurat de mare succes în stagiunea trecută (lunea, ora 7.45, în reluare vinerea, ora 18.15, realizatoare Ana Voinescu), apar "Trei răspunsuri despre tine" (marțea, ora 8.45, în reluare joia, ora 18.15, realizatoare Irina Cristina Vasilescu) - răspunsurile sunt așteptate de la tinerii, dar merituoșii interpreți și compozitori români. Joia, de la ora 8.45, ascultătorii sunt invitați "La pas cu Euterpe" (realizatoare Anca Ioana Andriescu) să descopere marile centre muzicale ale lumii, iar vinerea, de la ora 8.45, să asculte "Piesa săptămânii" pe care tot ei au posibilitatea să o aleagă prin vot pe SMS. O altă noutate: matinalul "Musica viva" va fi realizat de o pereche de realizatori: Andreea Chiselev și Liviu Pețu.

Din 8 octombrie, la Radio România Muzical debutează o nouă emisiune, dedicată muzicii de film: de la ora 17.30, "Note din filme" cu Radu Mihalache. Coloane sonore mai vechi sau de ultimă oră, interviuri cu autori de muzică de film, concursuri având ca premii bilete la cinematograf - toate, la "Note din filme", în fiecare duminică la Radio România Muzical.

Emisiunea "Arpeggio" (luni-vineri, orele 10.00-13.00, realizatori Monica Isăcescu și Ștefan Costache) are ca repere "Interpretul zilei" (ora 10.00), "Opera și vedetele ei" (ora 11.00, realizatoare Jeanine Costache și Irina Cristina Vasilescu), "CD Review" (ora 11.30, rubrică de Ioana Marghita) și "Înregistrări de colecție" (ora 12.00).

După-amiezele din timpul săptămânii sunt în "Perpetuum mobile" (orele 17.00-19.00, realizatori Gabriel Marica și Lucian Halarambie): muzică de cea mai bună calitate, știri muzicale, interviuri, reportaje, actualitate internațională.

În week-end, Liviu Pețu și muzeografa Lelia Zamani aduc imagini din "Bucureștiul muzical de altădată" (sâmbăta, ora 10.00), iar duminica de la ora 10.00, noutățile și muzica interpretată de "Staruri fără frontiere" sunt în prim-planul emisiunii realizate de Liliana Staicu.

Un loc important este acordat concertelor și spectacolelor transmise în direct, pe spațiul emisiunilor "Scena europeană", "Seara de operă" și "Opera în interpretări de referință". În decembrie se reschide stagiunea transmisiunilor directe de la Teatrul Metropolitan din New York; concerte simfonice importante pot fi ascultate live de pe marile scene ale lumii.

Iar marțea, de la ora 19.30, "Concertele Radio România Muzical" aduc înregistrări ale unor evenimente desfășurate la București - festivalul "Vara magică" de la Ateneul Român, Stagiunea de marți seara, concertele Orchestrei Române de Tineret sau ale Cameratei Regale. Concertul anual în beneficiul Fundației Margareta a României poate fi ascultat în direct la Radio România Muzical, pe 25 octombrie.

Miercurea și vinerea, de la ora 19.00, Radio România Muzical transmite în direct concertele propuse de stagiunea Corurilor și Orchestrelo Radio.

Toate emisiunile Radio România Muzical pot fi reascultate pe site-ul www.romania-muzical.ro.