Agenda de concert Înapoi

Diana Jipa și Ștefan Doniga - primii muzicieni români care vor face înconjurul pământului în cadrul unui singur turneu de recitaluri

Publicat: joi, 13 Iulie 2023 , ora 12.12

Diana Jipa și Ștefan Doniga - primii muzicieni români care vor face înconjurul pământului în cadrul unui singur turneu de recitaluri

Prin proiectul "CANTEMIR 300 - ROMANIA UNIVERSALIS", violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor marca o veritabilă premieră pentru muzica românească, susținând un turneu de 9 recitaluri camerale plasate pe o traiectorie geografică inedită, care le va asigura împlinirea unui tur complet în jurul lumii în perioada 22 septembrie - 12 octombrie 2023.

Amplul concept dedicat celebrării personalității lui Dimitrie Cantemir, inițiat de cei doi tineri muzicieni în data de 15 ianuarie a acestui an, va include o nouă etapă ce își propune a ilustra cât mai elocvent cuprinderea universală a culturii române. Astfel, noul turneu de recitaluri va debuta în data de 22 septembrie în Spania, cu două evenimente la Valencia, unul în regiunea Alicante și două la Barcelona, pentru a porni apoi direct către punctul de antipod geografic - orașul Auckland din Noua Zeelandă. Aici vor susține, în 6 si 8 octombrie, alte două recitaluri - la Hamilton și Auckland, plecând apoi în Australia, la Sydney, pentru un nou eveniment în somptuosul salon Painting Galleries al Bibliotecii Naționale din metropola sudică, programat pentru 10 octombrie.

Turneul se va încheia cu traversarea Pacificului de Sud, din nou către est, în Santiago, capitala Republicii Chile, cu un recital în data de 12 octombrie la Teatrul Oriente, una dintre cele mai importante scene artistice ale Americii de Sud. Artiștii vor reveni în România în data de 16 octombrie.

În cadrul proiectului, alături de evenimentele muzicale propuse, Diana Jipa și Ștefan Doniga sunt invitați să susțină cursuri de măiestrie la Conservatorul din Valencia, vor participa încadrul unor gale caritabile și au programate întâlniri cu membri ai comunităților românești din țările vizitate.

Recitalurile camerale vor cuprinde un repertoriu dedicat exclusiv promovării creației muzicale românești, prezentând partituri plasate pe traiectoria influenței bizantine și care ilustrează evoluția acestui spațiu cultural și spiritual de-a lungul ultimelor trei veacuri prcum și importanța personalității lui Dimitrie Cantemir în contextul culturii românești și universale. Programul pornește de la pagini semnate de Dimitrie Cantemir, în adaptarea pentru vioară și pian realizată de compozitorul Vlad-Răzvan Baciu, cântece de Anton Pann în aranjamentul semnat de Ioan Dobrinescu, completându-se cu creații de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Ulpiu Vlad, Carmen Petra Basacopol, Adrian Iorgulescu și Dan Dediu.

Proiectul "CANTEMIR 300 - ROMANIA UNIVERSALIS" este produs și coordonat de Asociația Culturală INNOVARTE cu cofinanțarea Institutului Cultural Român, prin Programul Cantemir - program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional și are drept parteneri Postul Radio România Muzical, Ambasada României și Consulatul General al României din Chile, Asociația BERGA MOND din Spania, Asociația DOINA a Comunității Românilor din Auckland și Fundația Culturală PROVIDENCIA din Santiago de Chile.