Evenimentele săptămânii Înapoi

Despre muzică și viață cu violoncelistul Marin Cazacu

Publicat: luni, 20 Mai 2024 , ora 17.05

L-am întâlnit întâi pe scenă, ca solist al stagiunilor simfonice sau ca membru al unor formații camerale diferite, cu programe foarte interesante. I-am admirat - alături de publicul unor săli pline - căldura tonului, lirismul rostirii elegante dar și prestanța discursului muzical, împletind rigoarea stilistică și trăirea expresiei artistice. Dacă premiile la competiții internaționale i-au grăbit ascensiunea spre succese în manifestările vieții muzicale de pe alte meleaguri, ținuta artistică a aparițiilor sale pe scenele românești i-a consolidat - prin calitate și consecvență - prestigiul în peisajul cultural românesc.

Au trecut doar câțiva ani și l-am regăsit și în ipostaza de cadru didactic al actualei Universități Naționale de Muzică din București, la clasa de violoncel (și l-am privit uneori urmărind cu o vizibilă emoție evoluția pe scenă a studenților săi, fremătând parcă mai mult atunci când muzica izvora din strunele instrumentelor lor, decât atunci când o făurea el însuși)! A urcat apoi alături de ei pe podium în proiecte mai puțin obișnuite, traversând genuri, stiluri și epoci muzicale!

Proiectelor interpretative în care s-a implicat și ca…participant nu numai ca organizator li s-au adăugat apoi unele și mai ambițioase, pe care le-a urmărit mereu cu maximă atenție, de la repetiții până la ultimele aplauze oferite de public. Și nu au fost puține asemenea ocazii!

Are - dincolo de talentul interpretativ - un anumit tip de seriozitate și rigoare în tot ceea ce realizează - muzical sau organizatoric; și este mereu acolo pentru ca nimic să nu fie lăsat la întâmplare.

Probabil că este mai degrabă un OM al faptelor decât al vorbelor și de aceea și-a găsit mai greu timp pentru a înregistra un dialog mai amplu, cu repere ale unei biografii complexe dar mai ales cu aspecte foarte interesante legate de devenirea unui tânăr artist

La Radio Romania Muzical începe marți 21 mai, de la 19, seria de emisiuni Despre muzică și viață cu violoncelistul MARIN CAZACU. (Prima ediție poate fi ascultată în reluare sâmbătă, de la 13 și apoi pe site, la secțiunea emisiuni.)

Anca Ioana Andriescu