Cronici Înapoi

Deschiderea Stagiunii Regale

Publicat: miercuri, 11 Noiembrie 2015 , ora 14.33

Sala Mare a Ateneului Român a găzduit aseară, 10 noiembrie 2015, o nouă deschidere de stagiune, de data aceasta a Stagiunii Regale. Un ansamblu relativ nou, cu o istorie de doar cinci ani, Camerata Regală a reușit să se impună în peisajul muzical românesc și să devină un nume recognoscibil. Orchestra aflată sub înaltul patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României a participat și anul acesta, dar și la edițiile anterioare ale Festivalului Internațional "George Enescu". La pupitru s-a aflat dirijorul Constantin Grigore, cel care ocupă postul de dirijor permanent al Cameratei Regale.

Tematica acestui prim concert din noua stagiune a fost una deosebită: muzica de operă. Am avut ocazia să ascultăm pagini celebre, cu precădere uverturi și arii, din opere semnate de Piotr Ilici Ceaikovski, Georges Bizet, Giuseppe Verdi și Pietro Mascagni. Solist al serii a fost tenorul Teodor Ilincăi, un colaborator apropiat al tinerei orchestre.

Seara a început cu muzica extrem de evocatoare a Intermezzo-ului din 'Cavaleria Rusticană', o lucrare dedicată amintirii victimelor tragediei recente și urmată de un scurt moment de reculegere. După aceea, concertul a intrat pe un făgaș normal și am putut asculta fragmente din operele Evgheni Oneghin, Carmen, Macbeth, Forța destinului, amintita Cavalerie Rusticană și Vecerniile Siciliene. Programul a fost organizat în așa fel încât am putut asculta uvertura fiecărui spectacol, urmată imediat de una dintre ariile sale importante. Prestația artiștilor a fost una bună, sinceră și lipsită de o afectare prețioasă. Am simțit puterea Polonezei din Evgheni Oneghin, dar și lumea complexă descrisă de uvertura operei Forța Destinului. Tenorul Teodor Ilincăi și-a îndeplinit cu succes datoria de solist; desigur fiecare moment a fost foarte diferit și astfel am putea spune că poate a fost mai mult Lensky decât Don Jose, mai mult Don Alvaro decât MacDuff, dar astea-s aprecieri cât se poate de subiective.

În final pot spune că am avut parte de o seară cât se poate de plăcută sub cupola Ateneului Român, iar Stagiunea Regală a avut parte de un start reușit.


Radu Mihalache