Evenimentele săptămânii Înapoi

Deschiderea stagiunii de concerte din Tallin, în direct la Radio România Muzical

Publicat: luni, 12 Septembrie 2016 , ora 14.50

Vineri, 16 septembrie, Radio România Muzical transmite în direct un nou concert - de această dată din capitala Estoniei - Tallin. Orchestra Simfonică Națională a Estoniei își va deschide cu acest prilej stagiunea - marcând un moment important - aniversarea a 90 de ani de existență ai ansamblului. Este cea mai veche orhestră din Estonia, ce îl are ca dirijor principal și director artistic pe maestrul Neeme Järvi (al cărui fiu, Kristian Järvi, este în acest an director de onoare al Festivalului RadiRo; iar Paavo, celălalt băiat al lui Neeme Järvi, este consilier artistic al ansamblului estonian).

Din motive de sănătate, organizatorii au anunțat că Neeme Järvi nu se va afla la pupitru pentru acest prim concert al stagiunii aniversare, fiind înlocuit de Arvo Volmer, muzician a cărui carieră a fost de asemenea legată pentru mult timp de Orchestra Națională a Estoniei, ca dirijor asociat din 1989 și director muzical între 1993-2001.

Concertul se va deschide prin Concertul nr.1 op.15 în re minor pentru pian și orchestră de Johannes Brahms, cu Kalle Randalu solist. Născut și crescut în Estonia, dar stabilit în Germania din 1988, Kalle Randalu este unul dintre cei mai apreciați pianiști estonieni pe scenele internaționale, câștigător al unui Premiu Echo-Klassic pentru înregistrarea Sonatelor pentru pian de Paul Hindemith.

Programul va fi completat de cunoscutul Motet "Ave verum corpus" de Wolfgang Amadeus Mozart, descris de pianistul austriac Artur Schnabel drept "prea simplu pentru copii și prea dificil pentru adulți" și de Recviemul în do minor de Luigi Cherubini, despre care Beethoven spunea că dacă ar fi să compună un recviem, l-ar avea drept model pe cel al lui Cherubini. În orchestrația lucrării veți putea remarca absența soliștilor și prezența... unui gong. Își dă concursul Corul Filarmonicii Estoniene.

Vineri, 16 septembrie, ora 19.00, în direct la Radio România Muzical!
Andreea Chiselev