Evenimentele săptămânii Înapoi

Deschiderea Festivalului Schleswig-Holstein, în transmisiune directă

Publicat: miercuri, 30 Iunie 2021 , ora 19.09

În 4 iulie transmitem în direct de la Sala de Muzică și Congrese din Lübeck deschiderea oficială a Festivalului Internațional Schleswig-Holstein, o amplă serie de evenimente ce are loc anual din 1986, cu un concept foarte interesant, pentru că aduce muzica în spații dintre cele mai diverse: castele, conace, Biserici, hambare și grajduri, șantiere navale și hale industriale.

Festivalul își propune să construiască punți între muzică și oameni, să conecteze artiștii cu regiunea nord-germană în care se desfășoară evenimentele și să ofere publicului ocazia de a asculta mari muzicieni ai zilelor noastre. Printre invitații ediției 2021, ce se va desfășura până în 28 august, se numără tenorul Rolando Villazón, mandolinistul Avi Avital, violoncelista Sol Gabetta, pianiștii Elisabeth Leonskaja, Ivo Pogorelich, Grigory Sokolov, Daniil Trifonov, violoniștii Anne-Sophie Mutter, Janine Jansen, Daniel Hope și dirijorii Christoph Eschenbach și Paavo Järvi, între multe alte nume de artiști renumiți.

Pentru concertul de deschidere era anunțată ca solistă pianista Hélène Grimaud, dar interdicțiile impuse de pandemie nu i-au permis acum sosirea la Lübeck, așadar va fi înlocuită de pianistul canadian de origine poloneză Jan Lisiecki. Hélène Grimaud va avea însă ale 11 apariții scenice în Festival, începând cu 13 iulie, fiind anul acesta protagonista seriei Portrait Artist.

În concertul din 4 iulie vom asculta Orchestra Elbphilharmonie din München, dirijată de Pablo Heras-Casado, în Simfonia a 6-a în Do major de Franz Schubert, compozitor aflat anul acesta în prim plan în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein și Concertul nr. 3 op. 37 în do minor pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven, cu Jan Lisiecki, tânăr pianist în plină ascensiune internațională, în postură solistică.

Duminică, 4 iulie, de la ora 21.00, în cadrul emisiunii Scena europeană.

Andreea Kiseleff