Agenda de concert Înapoi

Debutul tinerelor talente în 'Silvia'

Publicat: marți, 15 Februarie 2022 , ora 15.20


Tinere talente joacă pentru prima dată pe scena Operei Maghiare din Cluj într-unul dintre cele mai populare spectacole din repertoriu, "Silvia".

Solista Modra Noémi a fost angajată la Opera Maghiară din Cluj la începutul stagiunii. Anterior, a fost membră a corului Operei Române din Craiova timp de trei ani, iar timp de alți șapte ani una dintre cele mai recunoscute și populare soliste ale aceluiași colectiv. "Sunt foarte fericită să mă întorc în Transilvania și să cânt pentru publicul local. Deși nu este pentru prima dată când joc rolul lui Stasi în "Silvia", nu am jucat încă niciodată acest personaj în limba mea maternă. Debutul de vineri seară este, așadar, și mai aproape de inima mea."

Zsigmond László, student în anul II la canto la Academia de Muzică "Gheorghe Dima", își face prima apariție pe scena Operei Maghiare din Cluj în rolul lui Edvin. "Sunt un vizitator regulat al Operei Maghiare încă din copilărie, așa că am fost încântat să accept această invitație onorantă. Până în prezent, am cântat arii de operă și fragmente de operetă în concerte și am jucat în două musicaluri: în spectacolul "Mozart!", pus în scenă de elevii Liceului Apáczai Csere János, în care am interpretat rolul Contelui Arco (regia: Lovassy Cseh Tamás; dirijor coral, director muzical al spectacolului: Szabadi Ildikó; premiera: 10 iulie 2018), și în "Romeo și Julieta", în care am interpretat rolul lui Tybalt (regia: Lovassy Cseh Tamás; dirijor coral, director muzical al spectacolului: Szabadi Ildikó; premiera: 12 iulie 2010). Debutul meu în opereta "Silvia" este o oportunitate specială și onorantă."

În rolul soției lui Leopold-Maria, Principe de Lippert-Weylersheim, va debuta Hary Judit, renumita solistă a operei noastre. După nenumărate roluri de succes ca primadonă și subretă, de data aceasta va apărea ca grande dame pe scena Operei Maghiare din Cluj. Pe 18 și 19 februarie, artista va interpreta rolul Prințesei Cecilia în spectacolul "Silvia".

Orchestra va fi condusă de tânărul dirijor Tompa Ábel, aflat tot la debut. Tompa Ábel studiază la Academia de Muzică "Liszt Ferenc", ca elev al lui Medveczky Ádám, dirijor laureat al Premiului "Kossuth". El este și dirijor asistent al Operei Maghiare de Stat din Ungaria din 2021. A lucrat ca dirijor cu orchestrele filarmonicilor din Győr, Miskolc și Karlovy Vary, cu Orchestra "Dohnányi" din Budafok, cu Orchestra Simfonică "Duna" și cu Orchestra Radio Maghiară. Din 2019 până în 2021 a lucrat ca repetitor și orchestrator la "Vígszínház". În 2020, și-a înființat propria orchestră, "Budapest Orchestra Project", cu care a concertat la Teatrul în Aer Liber din Buda și la Zilele Maghiare din Cluj.

Putem aprecia cu adevărat frumusețea grațioasă a operetei "Silvia" doar dacă ne imaginăm ororile din umbra cărora s-a născut. În timp ce Primul Război Mondial făcea ravagii în Europa, Kálmán Imre lucra la cea mai de succes operetă a vieții sale - și întregii operete maghiare - într-o stațiune izolată din Austria. Și poate că la succesul operetei a contribuit și faptul că abordează cu mult farmec și umor probleme care au distrus vieți în urmă cu o sută de ani: îndrăgostiții lui Kálmán sunt despărțiți de o prăpastie de netrecut între clasele sociale - dar, din fericire, doar până la ultimul act...


KÁLMÁN IMRE
SILVIA

Operetă în trei acte

Cu participarea corului, orchestrei și ansamblului de balet al Operei Maghiare din Cluj și a Orchestrei Tokos

DISTRIBUȚIA:

Leopold-Maria, Principe de Lippert-Weylersheim - Madarász Lóránt
Cecilia, soția lui - Hary Judit (debut)
Edvin - Zsigmond László (debut)
Vereczky Szilvia - Barabás Zsuzsa
Contele Kaucsianó Bóni - Rétyi Zsombor
Contesa Stasi - Modra Noémi (debut)
Kerekes Ferkó - Veress László
Miska - Ádám János
Generalul - Gergely Arnold
Tonelli - Jakab Zoltán
Mérő - Gergely Elek
Endrei - Mányoki László
Contesa Carolina - Dula Gyöngyi
Contesa Cristina - Popovici Zsófia
Lazarovici - Jakab Zoltán
Baronul - Gergely Elek
Contele - Mányoki László
Dirijorul - Berciu Samu
Kiss, notarul - Kovács Ferenc

Scenografia: Venczel Attila
Costume: Szakács Ágnes
Coreografia: Mîndruțiu Mihail
Maestru cor: Kulcsár Szabolcs
Concertmaestru: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Repetitor: Incze G. Katalin, Nagy Gergő
Regia de scenă: Lőrincz Norbert
Sufleor: Kostyák Júlia
Asistent de regie: Béres László

Dirijor: Tompa Ábel (debut)
Regizor: Selmeczi György


Vă așteptăm cu drag vineri, 18 februarie, și sâmbătă, 19 februarie, de la 18:30!

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook și web pentru mai multe informații și noutăți.

Vă informăm cu respect că, din cauza valorii incidenței SARS-COV-19, participarea la evenimentele Operei Maghiare din Cluj este permisă doar cu certificat de imunitate. Certificatele se pot descărca de pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro.

Bilete pentru spectacol sunt disponibile online pe eventbook.ro și la casa de bilete a instituției noastre, de luni până vineri, între orele 10 și 14. Casieria se deschide cu două ore înainte de spectacole.