Se întâmplă la Radio România Înapoi

Debut Regal pentru Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

Publicat: marți, 1 Octombrie 2013 , ora 10.19

Prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România, a debutat luni, 30 septembrie, la București.

În cadrul festivității deschiderii oficiale, în sala Grigorescu a hotelului Continental, Alteța Sa Regală Principele Radu al României a oferit diploma privind înaltul patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României pentru Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, domnului Ovidiu Miculescu, Președinte Director General al Radio România.

"Un festival internațional de asemenea proporții, cuprinzând trei continente, și organizat de una dintre cele mai importante și mai clasice instituții de cultură și de mass-media din întregul continent, Radiodifuziunea Română, nu poate fi decât un gest încurajator pentru prezentul țării noastre. Dacă ne gândim și la impactul atât de puternic pe care Radioul îl are în viața contemporanului nostru, european sau american, asiatic… vedem că evenimentul din această seară depășește sfera culturalului și atinge o sferă mult mai importantă, a strategiei noastre de consolidare a influenței României în Uniunea Europeană și dincolo de granițele acesteia. Apoi este vorba de vocația de artă a Capitalei României, o vocație de artă cel puțin biseculară, despre acest oraș care, lăsat în pace să se dezvolte așa cum trebuia, ar fi ajuns astăzi la 5 sau 6 milioane de locuitori și ar fi fost Madridul Orientului European", a declarat Alteța Sa Regală Principele Radu al României, dorind, în final, succes festivalului.

Domnul Ovidiu Miculescu, Președinte Director General al Radio România, a ținut, la rândul său, să remarce că "este profund onorat și se bucură că interesul statornic al Casei Regale a României față de Radioul public înnobilează acest act de cultură. Vom sărbători în curând 85 de ani de existență și la acest ceas aniversar ne aflăm în fața unei noi provocări prin Festivalul Grand Prix Nova. Întindem o nouă punte în eter și facem acest lucru sub înaltele și generoasele auspicii ale Casei Regale a României, și de asemenea sub egida Uniunii Internaționale Radiofonice și Televizuale - URTI și a Ministerului Culturii." În încheierea discursului său, domnul Ovidiu Miculescu a menționat că "Festivalul și concursul Grand Prix Nova este expresia dorinței Radio România, împărtășită de toate radiourile reprezentate în festival, de a relansa acest produs radiofonic sub semnul performanței, de a-i reuni pe cei care îl produc sau îl sprijină și de a oferi un cadru deschis competiției, în care semnificația teatrului rostit în eter să fie pusă în valoare".

Între 30 septembrie și 5 octombrie, în sălile de conferință ale Hotelului Continental, se desfășoară audițiile și dezbaterile cu juriul și creatorii programelor înscrise în concurs, un bun prilej pentru toți cei prezenți de a cântări noile tendințe stilistice, precum și viitorul teatrului radiofonic în peisajul mediatic actual, aflat într-o continuă și alertă schimbare.

De la tradiție la modernitate în teatrul radiofonic și ce perspective oferă viitorul acestui gen artistic atât de îndrăgit, care este riscul de a depăși formulele de expresie consacrate și de a oferi publicului o experiență sonoră inovatoare? Sunt provocările la care vor răspunde participanții la Grand Prix Nova - Voicing The Future - festivalul care aduce la București cele mai revoluționare producții radiofonice din întreaga lume.

Organizat sub egida Uniunii Internaționale de Radio și Televiziune (URTI) și a Ministerului Culturii, Festivalul Internațional Grand Prix Nova se adresează deopotrivă creatorilor, specialiștilor, dar și iubitorilor de teatru radiofonic. Obiectivul acestuia este acela de a promova inovația în domeniul spectacolelor radiofonice, prin valorificarea posibilităților de expresie oferite de mijloacele tehnice moderne, ce au determinat în ultimii ani o schimbare în abordarea acestui gen artistic.

Festivalul oferă profesioniștilor de radio din întreaga lume un cadru competițional în care își prezintă producțiile teatrale. În urma preselecțiilor au intrat în concurs cele mai revoluționare spectacole radiofonice a 27 de companii, din 22 de țări din întreaga lume.

Juriul acestei prime ediții a Festivalului Grand Prix Nova este format din personalități și profesioniști de renume: Nils Heyerdahl, Președintele Academiei Norvegiene pentru Limbă și Literatură, președintele juriului; Alison Hindell, redactor-șef al Departamentului Teatru al BBC; Ljubo Pauzin, directorul Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic și Documentar de la Hvar, Croația; Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra; Ilinca Stihi, regizor al Departamentului Teatru (Teatrului Național Radiofonic) din cadrul Societății Române de Radiodifuziune.

Gala de premiere a festivalului va avea loc vineri, 4 octombrie, la Palatul Elisabeta, iar închiderea oficială se va desfășura pe scena Teatrului de Comedie sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 19:00, cu reprezentația Ce știe orașul, un scenariu de Mihai Lungeanu, după textul Ce știa satul de Ion Valjan, un adevărat eveniment teatral și muzical, coproducție Radio România Cultural și Teatrul de Comedie.