Interviuri Înapoi

Debut pentru Festivalul 'Hariclea Darclee' la Brăila

Publicat: marți, 30 Iulie 2013 , ora 13.48
Începând din 29 iulie are loc deja tradiționalul festival dedicat celebrei cântărețe de operă române de la începutul secolului XX, Hariclea Darclee, un festival-concurs inițiat de soprana Mariana Nicolesco, care i-a vorbit Mariei Bojin.

«Cursurile de măiestrie artistică oferite de mine la Brăila, în cadrul Festivalului și Concursului Internațional de Canto "Hariclea Darclee", au loc în acest an în perioada 29 iulie-4 august. S-au înscris peste 70 de tineri interpreți, din Italia, Franța și Spania, din Ucraina și Polonia, din Armenia, China și Statele Unite, din Republica Moldova și, bineînțeles, din România. Numele lor sporește la peste 2100 numărul celor care, din 1995 și până în prezent, s-au înscris la marile evenimente muzicale create de mine la Brăila, în numele Haricleei Darclee, al marilor tradiții și al sacralității vocii umane. Nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult, decât cântul, declaram la Paris, în calitate de ambasador onorific al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.

Evenimentul din acest an culminează cu celebrarea bicentenarului Verdi-Wagner și conferința omagială susținută de dr. Stephan Poen, medic foniatru și doctor în muzicologie și cu recitalul tinerilor artiști.

Adevăratul maraton liric de aproape șase ore, totodată concert și masterclass, împreună cu toți participanții, încheie în apoteoză aceste manifestări. Continuând în tradiția de a onora artiști români de seamă, tenorul Corneliu Fânățeanu va primi cu această ocazie diploma de onoare și medalia Darclee, pentru remarcabila sa prezență pe scenele lirice în concerte și recitaluri, în repertoriul românesc și universal, iar tenorul Vasile Moldoveanu, pentru cariera sa încununată de prestigioase succese pe marile scene ale lumii."


Declarație preluată de Maria Monica Bojin