Cronici Înapoi

Debut, la Paris, pentru Turneul „Silence”

Publicat: vineri, 14 Octombrie 2022 , ora 11.10


La Paris se va derula în această seară de 14 octombrie prima etapă a turneului Silence, un demers muzical inițiat de soprana Laura Tătulescu și de pianista Ana Giurgiu-Bondue aducând împreună modalitățile diferite prin care tăcerea este investită cu virtuți muzicale și semantice de către unii dintre cei mai importanți compozitori români ai secolelor 20-21: tăcerea contemplației, tăcerea aducerii aminte, tăcerea resemnată ori dimpotrivă tensionată, relaxată sau plină de speranță, tăcerea grea, încărcată de tristețe ori tăcerea ce se naște când nimic nu mai este de exprimat. Tăcerea copleșitoare sau misterioasă.

În turneul ce începe azi, la Teatrul bizantin al l'Hotel de Behague, sediul ambasadei României la Paris, Laura Tătulescu și Ana Giurgiu-Bondue prezintă pe de o parte lucrări incluse pe compact-discul "Silence", realizat în luna august, în coproducție cu Radio România Muzical, cărora li se vor adăuga piese compuse special pentru acest turneu, precum și piese pentru pian solo. Este vorba de opusuri semnate de compozitori români de referință, moderni și contemporani, autori de mare valoare începând cu George Enescu, trecând prin creațiile compozitorilor Paul Constantinescu, Mihail Jora, Theodor Grigoriu, Felicia Donceanu, Carmen Petra Basacopol, Violeta Dinescu, Myriam Marbe, Tiberiu Olah, Sabin Drăgoi, Nicolae Coman pentru a ajunge la Adina Dumitrescu și Cătălin Crețu, ale căror lucrări vor fi prezentate în primă audiție absolută. Recitalul de astăzi are loc în cadrul Rencontres Musicales Enesco, ediția a 9-a, - le mulțumim doamnei Alina Pavalache și ICR din Paris pentru sprijin - și se va desfășura - începând cu ora 20.00 - sub forma unui spectacol unitar. Aplauzele sunt premise doar la sfârșit, iar firul poetic este condus de Charlotte Lassourd care va recita textele poetice ale tuturor liedurilor, și ele creații ale unor poeți importanți precum Radu Gyr, Mariana Dumitrescu, Tudor Arghezi sau Omar Khayyam. Intrarea la recital este liberă, însă este necesară reținerea prealabilă a locului, prin accesarea unei invitații de pe site-ul https://www.eventbrite.fr/.

După Paris turneul va continua la Oldenburg, un nou recital fiind găzduit pe 17 octombrie, de Universitatea "Carl von Ossietsky". În 19 octombrie, publicul de la noi le va asculta pe Laura Tătulescu și pe Ana Giurgiu Bondue la Sala "Henri Coandă" a Palatului Culturii din Iași, de la ora 17:00 (în cadrul secțiunii academice a Festivalului Muzicii Românești, ediția a 24-a, secțiune coordonată de Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași,pentru ca turneul să se încheie în București, pe 24 octombrie, ora 19:00, la Sala George Enescu a Universității Naționale din București cu un recital, cu lansarea oficială a CD-ului Silence și cu o sesiune de autografe oferite de cele două interprete. Evident că fiecare dintre instituțiile pe care le-am menționat sunt partenere ale acestui demers muzical important, cred eu, cărora li se adaugă Administrația Fondului Cultural Național, care co-finanțează acest proiect. Detalii pe pagina de facebook: Silence. Anatomia liedului > 9 perspective.

Monica Isăcescu