Evenimentele săptămânii Înapoi
Debussy și Ravel, cu Trifonov și Gilbert la Elbphilharmonie din Hamburg
Claude Debussy și Maurice Ravel sunt, fără îndoială, doi dintre cei mai importanți compozitori ai începutului de secol XX. Inovațiile pe care le-au adus în domeniul armonic, din punct de vedere timbral sau în ceea ce privește abordarea travaliului tematic au avut un rol hotărâtor în dezvoltarea muzicii culte europene în deceniile ce s-au scurs de la acele momente. Deși diversitatea internă a creațiilor acestor doi compozitori nu poate fi pusă la îndoială, există o tendință conform căreia Debussy și Ravel sunt corelați, atât în concepția publicului, cât și în imaginația muzicienilor - însă această atitudine a fost contestată chiar de cei doi compozitori, încă din timpul vieții lor. Este, deci, nevoie să vorbim despre lucrările lor în mod individual - ceea ce vom și face, cu ocazia concertului din data de 4 octombrie, ce se desfășoară pe scena de la Elbphilharmonie din Hamburg.
Daniil Trifonov este cel care va evolua în partitura solistică a Concertului în sol major pentru pian și orchestră de Maurice Ravel alături de Orchestra Elbphilharmonie, sub bagheta lui Alan Gilbert. Această provocatoare partitură din prima jumătate a secolului trecut s-a remarcat încă de la premieră drept una dintre cele mai importante lucrări dedicate genului în perioada interbelică - este un opus apreciat atât pentru spectaculozitate, cât și pentru lirism.
Din creația lui Claude Debussy vom putea asculta o lucrare ce a avut premiera în 1905, inițial fără succes. Prima înregistrare a fost realizată în 1928, ulterior lucrarea devenind una dintre cele mai populare pagini orchestrale ale compozitorului francez - este vorba despre Trei schițe simfonice "Marea".
Seara va fi încheiată de Suita a II-a "Daphnis și Chloé" de Maurice Ravel. Măiestria orchestrației compozitorului francez va putea fi observată în acest fragment al suitei coregrafice pe care muzicianul a creat-o la comanda lui Serghei Diaghilev, în 1912. Deși Ravel, asemeni lui Debussy, refuza eticheta impresionismului, cu care cei doi încă mai sunt asociați și astăzi, ambii compozitori au semnat muzică evocatoare - astfel că alegerea de a forma un program din lucrări semnate aceștia este cât se poate de rațională.
Muzică bună, deci, în direct de la Elbphilharmonie din Hamburg, vineri, 4 octombrie, începând cu ora 21:00, pe frecvențele Radio România Muzical.