Evenimentele săptămânii Înapoi

De Ziua Radio România, la Radio România Muzical

Publicat: vineri, 28 Octombrie 2016 , ora 15.14

88 ani de viață ai Radioului public românesc, reflectați într-un program special care se derulează pe parcursul întregii zile de 1 noiembrie 2016, între orele 7.00 și 21.00.

Muzica a fost legată încă de la început, din 1928, intrinsec, de Radio România. De la momentele live susținute de însuși Mihail Jora (în 1928, toată muzica de la radio era cântată live), până la mari artiști care au evoluat pe scena Sălii Radio, la orchestrele Radio România, la lucrările comandate și înregistrate de Radio România: un univers pe care-l sondăm în 1 noiembrie.

Între orele 7.00 și 9.50 aveți întâlnire cu soliștii, corurile, dirijorii, orchestrele care au făcut de-a lungul timpului ca Radio România să devină una dintre cele mai importante instituții muzicale ale României.

Între orele 10.00 și 15.30, sondăm în colecția Editurii Casa Radio: discuri cu înregistrări mai noi sau de arhivă, mari nume - de la Constantin Silvestri la Mihaela Ursuleasa și Horia Andreescu.

Între orele 15.30 și 21.00, trecem în revistă câteva dintre concertele organizate sau înregistrate de Radio România Muzical, care s-au bucurat de mare succes în rețeaua Uniunii Europene de Radio: de exemplu, concertul din 2015 al ansamblului de muzică veche românească Imago Mundi sau concertul susținut în 2009 la București de Orchestra de Jazz a Uniunii Europene, în cadrul proiectului Swinging Europe care ajungea atunci pentru prima dată într-o țară din fostul bloc comunist. Și, surpriză, vă prezentăm și două lucrări comandate special de Radio România Muzical pentru proiecte ale Uniunii Europene de Radio: Handel in macondo de Dan Dediu și Tribut lui Mozart de Ede Terenyi.

Iar de la ora 17.05, vă invităm în "Bucureștiul muzical de altădată" pentru a cunoaște mai bine epoca în care s-a născut Radioul românesc.

La mulți ani, Radio România!