Evenimente Înapoi

De Sânziene, Radio Romania poartă ia!

Publicat: marți, 23 Iunie 2015 , ora 11.00

Data de 24 iunie 2015, de Sânziene, marchează deja a treia sărbătorire la nivel internațional a IEI tradiționale românești. La sărbătoarea începutului de vară, a florilor și a iubirii, Sânzienele sau Drăgaicele cântă bucuria celei mai lungi zile din an: "Du-te soare, vino lună,/ Sânzienele îmbună, Să le crească floarea-floare,/ galbenă, mirositoare, Fetele să o adune, să le așeze în cunune."

Povestea fără sfârșit a IEI românești, devenită cunoscută pe plan mondial prin celebra pictură "La Blouse Roumaine" a lui Henri Mattise (1940), a prins o nouă viață odată cu inițiativa de celebrare în ziua de Sânziene a frumoasei cămeși tradiționale lăsată până mai ieri în așteptare în scrinul bunicii.

Îmbrăcând cu sunete, timp de 87 de ani cuvintele și gândurile românilor - Radio România se alătură acestei sărbători în care "Sânzienele îmbracă planeta în IA românească". În pauza concertului de gală a celei de-a cincea ediții a Turneului Național Flautul Fermecat spectatorii sunt invitați în foaierul Salii Radio pentru a admira frumusețea IEI . Va fi expusă o colecție ii românești din diferite zone ale țării, aparținând violistei Marie-Jeanne Măi-Antal, membră a Orchestrei Naționale Radio.