Evenimente Înapoi

De la Berlin și New York, violonistul maghiar Antal Zalai vine la Sala Radio

Publicat: luni, 19 Octombrie 2015 , ora 11.22

La doar 15 ani, în 1996, violonistul maghiar Antal Zalai devenea cunoscut publicului internațional prin interpretarea Concertului de vioară nr. 1 semnat de Béla Bartók la concertul de gală prilejuit de cea de-a 80-a aniversare a Lordului Yehudi Menuhin, celebrul violonist, elev al lui George Enescu, eveniment derulat la Academia de Muzică "Franz Liszt" din Budapesta.

Muzicianul astăzi aplaudat pe scene din întreaga lume este invitat, cu sprijinul Institutului Balassi - Institutul Maghiar din București, să concerteze vineri, 23 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Radio, cu ocazia Zilei Naționale a Ungariei. Alături de Orchestra Națională Radio și sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, acesta va interpreta o lucrare pe care aveți rar ocazia să o ascultați: Concertul nr. 1 în la minor pentru vioară și orchestră semnat de Karl Goldmark (1830-1915). Protejatul lui Liszt și Erkel, considerat în epoca sa cel mai important compozitor maghiar după Liszt și de la a cărui moarte se împlinesc 100 de ani, Karl Goldmark a fost un excelent violonist și dascăl, printre studenții săi numărându-se și Sibelius.

De la celebra sală vieneză de concerte Musikverein, la sala Filarmonicii din Berlin sau concerte în aer liber în Central Park (New York), Antal Zalai și-a construit o frumoasă carieră internațională. A început studiul viorii la vârsta de 5 ani, iar în 2009 a absolvit studiile Conservatorului Regal de la Bruxelles. În 2008 și-a făcut debutul în Marea Britanie, la Liverpool, unde a interpretat alături de Royal Liverpool Philharmonic concertul de vioară semnat de Glazunov. În același an a fost invitat să interpreteze aceeași partitură în sala filarmonicii din Berlin, alături de Deutsches Symphonie-Orchester. A susținut numeroase recitaluri în prestigioase săli de concert din întreaga lume: Carnegie HallNew York - Weill Recital Hall, Kennedy CenterTerrace Theater -Washington D.C., marea sală a Conservatorului din Moscova, Victoria Hall (Geneva), Chan Centre for the Performing Arts - Vancouver etc.

Repertoriul serii este unul cu totul deosebit: pe lângă concertul pentru vioară și orchestră, veți asculta și trei celebre suite de dansuri aparținând unor mari compozitori: Dansuri ungare (din care veți asculta nr. 1, nr. 5, nr. 6) - Brahms, Dansuri slave (din care veți asculta nr. 1, nr. 2, nr. 8 ) - Dvoűák și Dansurile polovțiene - Borodin. Brahms a creat o suită de 21 de dansuri ungare, majoritatea bazate pe teme folclorice maghiare, partiturile devenind cele mai populare lucrări ale compozitorului. Creația lui Dvoűák reunește 16 dansuri slave, compozițiile fiind inspirate chiar de Dansurile ungare ale lui Brahms! Dansurile polovțiene - interpretate cu participarea Corului Academic Radio (pregătit de Dan Mihai Goia) - sunt cea mai cunoscută parte a operei lui Borodin intitulate Prințul Igor. Au devenit celebre grație versiunii coregrafiate în cadrul stagiunilor prezentate la începutul sec. XX, la Paris, de Ballets Russes, compania lui Diaghilev.

Evenimentul se derulează sub bagheta lui Cristian Oroșanu, care a fost apreciat pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, la pupitrul filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles ș.a. În 2005, la finala Concursului de dirijat de la Malko, competiție la care a câștigat locul doi, Cristian Oroșanu a avut ocazia să colaboreze cu Orchestra Simfonică Radio Danemarca. A dirijat aproape toate orchestrele filarmonicilor și teatrelor lirice din țară și ansamblurile muzicale Radio România. Este fondatorul orchestrei Kamerata Kronstadt.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.