Evenimentele săptămânii Înapoi

'De atunci și de acum', o nouă rubrică ce stârnește un vechi conflict: Clasic vs. Modern

Publicat: vineri, 6 Martie 2015 , ora 15.52

Lumea muzicală pare a fi împărțită irecuperabil în două sectoare distincte: pe de-o parte avem zona savantă, cultivată, denumită în mod generic 'muzică clasică' și la extrema cealaltă se află fenomenul pop, cultura de masă, să-i spunem pur și simplu 'muzică modernă'. Ruptura dintre cele două laturi pare a fi una prea abruptă pentru a mai exista o punte între ele... Din fericire lucrurile nu stau chiar așa, iar noua rubrică realizată de Radu Mihalache, intitulată 'De atunci și de acum', care va debuta luni 9 martie 2015 la Radio România Muzical, în cadrul emisiunii 'Perpetuum Mobile', are tocmai acest scop - să găsească similitudinile celor două lumi, să stabilească un compromis. Cele 8 minute sunt dedicate în primul rând publicului tânăr și foarte tânăr care își dorește să se distreze și să afle în același timp câte ceva despre muzicile clasice vehiculate de-a lungul veacului.

Cu un 'feeling' modern vă invităm să descoperim încă de la prima ediție ce au în comun Daft Punk și Claudio Monteverdi. Aparent nimic, însă aparențele, vă garantez, sunt înșelătoare! În definitiv, în decursul a 400 de ani lucrurile s-au transformat puternic la nivelul de suprafață, însă în profunzime au rămas la fel. Vom descoperi tehnici componistice comune muzicienilor de atunci și de acum, vom învăța câte ceva despre genuri și forme muzicale, ne vom familiariza cu figuri importante și, mai presus de toate, vom asculta muzici interesante. Traseul pe care îl parcurgem împreună va fi unul marcat de o notă deschisă, chiar puțin ironică pe alocuri, și vom avea de-a face și cu ceva 'tangential learning' pe parcurs.

În edițiile viitoare vom găsi forme de sonată și de rondo în muzica celor de la The Beatles, vom face un duel între vioară și chitara electrică, și o să aflăm elementele comune din muzica dubstep și din vitalism.

Până atunci însă, vă invit ca luni, 9 martie 2015, începând cu ora 18 și 15 minute să descoperim ce au în comun Daft Punk și Monteverdi, în prima ediție a rubricii 'De atunci și de acum', din cadrul emisiunii 'Perpetuum Mobile' de la Radio România Muzical.

Radu Mihalache