Agenda de concert Înapoi

Data de 3 mai este termenul de înscriere la ediția a XVII-a a Festivalului Muzicii Maghiar

Publicat: marți, 27 Aprilie 2021 , ora 12.19


Institutul Cultural Maghiar din București organizează, din anul 2005, concursul de interpretare Festivalul Muzicii Maghiare, o formă de popularizare a literaturii muzicale clasice maghiare dedicat tinerilor muzicieni (peste 18 ani) din România, care se angajează să interpreteze și piese semnate de compozitori maghiari. Anul acesta festivalul se desfășoară ONLINE, în perioada 10-13 mai 2021, începând cu ora 19.00, pe paginile de facebook și Youtube ale institutului. În primele trei seri vor putea fi urmăriți concurenții interpretând programe cu o durată de 20-25 de minute, cuprinzând opusuri din literatura muzicală maghiară în proporție de minimum o treime din timp, alături de compoziții din literatura muzicală românească și/sau universală. Pot participa soliști sau duo-uri. În cazul interpreților vocali se acceptă lieduri și arii din opere, iar în cazul instrumentiștilor piese solo sau duouri (exclus concerte).

Înscrierile se fac până luni, 3 mai 2021 la Institutul Maghiar din București, la sediul din str. Gina Patrichi nr. 8, București, cod poștal 010449, expediind prin poștă, curier sau pe cale electronică (bumkk@bumkk.ro):

  • înregistrarea pieselor din repertoriu (în format .mp4), pe baza căreia va avea loc preselecția și care poate fi folosită pentru partajarea pe paginile sus-menționate a concursului;

  • curriculum vitae artistic (nu europass!), ce trebuie să conțină date de contact (nr. telefon, adresă e-mail), în format .doc, .docx;

  • o fotografie cu rezoluție bună.

Rezultatele preselecției vor fi comunicate pe data de 5 mai prin e-mail, la adresa indicată de către fiecare concurent.

Nu se percepe taxă de participare!

Premiul primilor trei clasați constă în posibilitatea de a susține un recital la unul din institutele maghiare din străinătate (Istanbul, Sofia, Viena, respectiv la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta), precum și premii în bani în sumă de 300/200/100 euro impozabili. Începând cu ediția din 2017 decernăm, împreună cu Fundația ACCUMM, și premiul In memoriam Ludovic Bács, câștigătorul acestui premiu fiind invitat să susțină la Institut recitalul care se va organiza în memoria dirijorului Ludovic Bács, în luna ianuarie a anului următor.

Începând cu ediția din 2019 Academia IConArts oferă bursă unui tânăr interpret (violonist, chitarist, percuționist sau violoncelist) în vederea participării la masterclass timp de 10 zile, organizate în cadrul academiei, în Transilvania.

Juriul este format din:

- Tóth István, președintele juriului, fondatorul concursului;

- pianista Verona Maier, prorector al Universității Naționale de Muzică;

- criticul muzical Ecaterina Stan;

- compozitoarea Makkai Gyöngyvér, profesor la Universitatea de Arte din Târgu Mureș;

- compozitorul Ioan Dobrinescu, membru în Comisia de evaluare a înregistrărilor muzicale radio.

Ediția din acest an este dedicată personalității lui Liszt Ferenc, cu ocazia împlinirii a 210 ani de la nașterea sa, și în același timp ne raliem Anului Cziffra György inclus în aniversările internaționale ale UNESCO, evocând personalitatea acestui pianist virtuoz care pe drept cuvânt poate fi numit urmașul lui Liszt nu doar pentru interpretările sale extraordinare în ce privește creația lisztiană, dar și datorită improvizațiile și parafrazelor sale demne de maestrul său spiritual.

Și în această ediție așteptăm votul publicului, ONLINE, căci EL decide cine va susține un recital integral la institutul nostru în ajunul Crăciunului.