Recomandări Înapoi

Daniele Gatti în Festivalul de la Lucerna, 2016 -'Concerte de 5 stele', 18 mai

Publicat: marți, 16 Mai 2017 , ora 11.30

Noul director muzical al Orchestrei Regale 'Concertgebouw' din Amsterdam, Daniele Gatti, a fost aplaudat în 29 august vara trecută la 'Salle blance' a Centrului Culturii și Congreselor din Lucerna, având-o solistă pe violoncelista argentiniană Sol Gabetta în partitura Concertului în la minor Robert Schumann. Chiar dacă nu este unul dintre cele mai populare din literatura concertistică, acest unic concert dedicat de Schumann violoncelului, spre sfârșitul vieții, este unul în care compozitorul vorbește, încă din primele măsuri, cu acel solo visător al instrumentului solist, despre esența romantismului. Sol Gabetta reușește un emoționant insight în viziunea acestui poet-compozitor al romantismului german, sub bagheta unui veritabil maestru al baghetei și având în spate una dintre orchestrele de primă mărime a lumii. Cu un sunet care a captivat audiența, Sol Gabetta, pe  violoncelul său Guadagnini datat 1759, reconfirmă calitățile pentru care presa o descrie drept un fenomen al scenei violoncelistice a ultimului deceniu: grație, precizie, densitate.

În partea a doua, carismaticul dirijor italian readuce orchestra lui Maris Janssons pe teritoriul romantismului târziu - Mahler, Bruckner - propunând Simfonia a IV-a în Mi bemol major, Romantica, de Anton Bruckner. Recunoscut ca autoritate în ceea ce privește interpretarea muzicii lui Mahler, Daniele Gatti interpretează aici un Bruckner solid ancorat, masiv, cu o baghetă pe care cronicarul seenandheard-international.com, John Rhodes, o compară cu cea a lui Sergiu Celibidache la conducerea Orchestrei Filarmonicii din Munchen.

De ascultat cele două lucrări din programul prezentat de Daniele Gatti și Orchestra Regală 'Concertgebouw' din Amsterdam, alături de violoncelista Sol Gabetta,  în Festivalul de la Lucerna, 2016 - Joi, 18 mai 2017, în emisiunea 'Concerte de 5 stele', ora 15.30!

Ana Voinescu