Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Daniel Barenboim - West Eastern Divan: Berlioz și Liszt (Music box, 1 iulie 2013)

Publicat: luni, 1 Iulie 2013 , ora 12.50
Vă prezint un disc care se lansează la nivel internațional chiar astăzi, 1 iulie 2013. Este vorba despre înregistrări realizate de celebrul dirijor Daniel Barenboim la pupitrul ansamblului West Eastern Divan - selecțiuni dintr-un concert susținut în 2009 la Londra, în cadrul Festivalului BBC Proms. Concertul era inclus printre evenimentele care marcau 10 ani de la înființarea West Eastern Divan, creație a lui Daniel Barenboim și a regretatului Edward Said, profesor de literatură engleză comparată, stins din viață în 2003. West Eastern Divan este un ansamblu alcătuit din muzicieni evrei, palestinieni și arabi - o dovadă dincolo de orice declarații că muzica poate uni popoare care altfel par ireconciliabile.

Iar interpretarea West Eastern Divan, sub bagheta lui Daniel Barenboim este una incendiară și foarte inspiratoare, așa cum este și Simfonia fantastică de Hector Berlioz.

Albumul este inclus în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro - acolo unde puteți reasculta oricând toate emisiunile cuprinzând discurile intrate în concurs, cărora le puteți da note sau despre care puteți scrie propriile dvs. comentarii.

West Eastern Divan - iată una dintre cele mai importante realizări ale lui Daniel Barenboim, care nu s-a limitat să fie doar muzician, ci și un foarte subtil ambasador al păcii, prin muzică. Tineri evrei și arabi într-o orchestră care cântă pe marile scene ale lumii - ce mesaj poate fi mai plin de emoție? Așa cum este și interpretarea lor pentru poemul simfonic "Preludiile" de Franz Liszt, prezentat în 2009 pe scena festivalului BBC Proms.

Săptămâna viitoare, 8 iulie, de la ora 20, vă invit să ascultați cel mai nou disc al ansamblului "The Philharmonics" - Oblivion, pe care se regăsesc și lucrări de Grigoraș Dinicu și George Enescu.

Cristina Comandașu