Recomandări Înapoi

Daniel Barenboim și Martha Argerich în Festivalul de la Lucerna - Concerte de 5 stele, 17 ianuarie

Publicat: joi, 12 Ianuarie 2017 , ora 18.20

         Două legende ale lumii muzicale au împărțit, vara trecută, scena Festivalului de la Lucerna:"Ea avea 7 ani, eu 8!" își amintește Daniel Barenboim despre prima sa întâlnire cu Martha Argerich. "Ne-am cunoscut în anul 1949, în casa unui fost violonist și om de afaceri argentinian din Buenos Aires, în care se cânta muzică de cameră în fiecare vineri. Toți marii muzicieni care veneau în Argentina - Adolph Busch, Igor Markevitch, Sergiu Celibidache - puteau fi întâlniți aici."

Au trecut aproape 70 de ani de atunci, tot atâția ani de prietenie între doi giganți ai muzicii: ambii născuți în Buenos Aires, ambii stabiliți în Europa, ambii copii minune ai claviaturii, două fenomenale talente care își continuă și astăzi, ca septuagenari, cariera de legendă - Barenboim, în dubla sa calitate de pianist și dirijor de primă linie. Vara trecută au cântat împreună la Buenos Aires, spoi la Salzburg, Londra și Berlin.

"Martha Argerich a împlinit 75 de ani vara aceasta! Este o știre pe care degetele sale nu par să o fi auzit." scria Andrew Clements în The Guardian, o cronică a Concertului nr. 1 de Liszt interpretat alături de Daniel Barenboim și orchestra sa, West-Eastern Divan, la Royal Albert Hall în Festivalul BBC Proms, în 17 august 2016. "Stilul său este la fel de impresionant, de o precizie înspăimântătoare, ca întotdeauna. Un Liszt într-o manieră inconfundabilă, cu acea abilitate de a aluneca, diafan, pe firul melodic, cu Barenboim și orchestra sa urmând-o în fiecare răsucire, în fiecare avânt sau moment de ezitare ca reflecție expresivă."

Cu doar 2 zile mai devreme, au fost aplaudați împreună în același program și pe scena Festivalului de la Lucerna: după tumultuloasa partritură de virtuozitate lisztiană, Daniel Barenboim a adus în a doua parte câteva momente de forță din dramele muzicale ale lui Richard Wagner: Uvertura Tannhäuser, Preludiul actului I din Maeștrii cântăreți din Nürnberg și două secvențe din Amurgul zeilor - Călătoria lui Siegfried pe Rhin și Marș Funebru .De ascultat aceastră înregistrare live din 15 august 2016, de la Centrul Culturii și Congreselor din Lucerna, în emisiunea "Concerte de 5 stele" de marți, 17 ianuarie 2017, de la ora 15 și 30 de minute!


Ana Voinescu