Interviuri Înapoi

Cvartetul Transilvan în recital la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 30 Iulie 2014 , ora 13.06

Mini-stagiunea de vară a festivalului Vara Magică invită bucureștenii miercuri, 30 iulie 2014, la un recital susținut de Cvartetul Transilvan. Prim violonistul ansamblului Gabriel Croitoru a acceptat un interviu pentru Radio România Muzical.


Veți cânta pe scena Ateneului Român împreună cu colegii dumneavoastră din cvartetul Transilvan în cadrul celei de-a treia ediții a festivalului "Vara Magică". Cum priviți acestă participare?

Mi se pare o alternativă extrem de bună pentru publicul meloman al Bucureștiului, care în perioada estivală, iată, nu avea prea multe concerte la dispoziție. Mi-a făcut întotdeauna o deosebită plăcere comunicarea cu cei care sunt implicați în acest foarte frumos proiect - este vorba de Marin Cazacu și de promotorul principal al acestei manifestări culturale, domnul Dorin Ioniță. Cu această ocazie sunt invitați numai artiști foarte cunoscuți.


Cum ați conceput programul acestui recital intitulat "Bijuterii muzicale"?

Evident că l-am conceput ca pentru perioada estivală. A fost gândit pentru un public cât mai larg. E vorba despre lucrări de largă popularitate în prima parte - aranjamente pentru cvartet de coarde. În a doua parte a programului avem niște prelucrări făcute de colegul meu Nicușor Silaghi de la vioara a II-a, care de altfel va și interpreta partea solistică. E vorba despre niște prelucrări folclorice după suite din cele patru regiuni ale României. Suitele sunt una din Transilvania, una din Muntenia, una din Moldova, iar cealaltă din Banat.


Cum apreciați acest festival în contextul vieții culturale bucureștene?

Un lucru minunat care se întâmplă! Înainte nu prea erau multe concerte între cele două stagiuni - din momentul în care se încheia o stagiune și până în momentul în care începea următoarea. Iată că acest proiect umple un spațiu și-l umple cu succes având în vedere că sunt invitați numai artiști de mare calibru.

Interviu realizat de Teodora Radu