Cronici Înapoi

Cvartetul Belcea la Konzerthaus, în Viena

Publicat: marți, 14 Decembrie 2010 , ora 15.49

Cvartetul Belcea a cules aplauze călduroase în seara zilei de luni, 13 decembrie 2010, la Konzerthaus, și pe bună dreptate. Am ascultat Haydn, Mendelssohn și o piesă în primă audiție semnată de compozitorul britanic Mark-Anthony Turnage.

Cvartetul Belcea se numără în acest moment printre cele mai bine cotate ansambluri camerale din Europa; a obținut, printre altele, premiul Gramophone pentru debut (2001), a fost nominalizat la aceeași competiție în 2008 și a fost distins tot atunci în Germania cu premiul Echo Klassik.

Mi-este greu să evit superlativele vorbind despre un ansamblu care merită, de fapt, toate laudele, dar cred că ceea ce fascinează și impune în același timp la Cvartetul Belcea este excepționala precizie în intonație și în atacuri, precizie secondată de siguranța stilistică. Am admirat aceste însușiri ale formației luni seară mai cu seamă în Cvartetul în sol major de Joseph Haydn (Hoboken III/75), gândindu-mă cât de greu se atinge această siguranță stilistică în cazul unui "clasic absolut" al cvartetului, cum este Joseph Haydn. Totuși, grupul cameral răspunde exigențelor interpretând Haydn cu toată acuratețea și cu umorul pe care le cer partitura. Formația este alcătuită în prezent din violonista de origine română Corina Belcea, membră fondatoare a cvartetului și din alți trei interpreți la instrumente de coarde: Axel Schacher, Krzystof Chorzelski și Antoine Lederlin, cvartetul fiind asociat renumitului conservator londonez "Guildhall School of Music and Drama" și Ateneului Român din București.

Formația va reveni la Konzerthaus în luna mai 2011 pentru un al doilea recital din același ciclu dedicat marilor cvartete internaționale, cu un program eminamente vienez: Webern, Mozart și Schubert.


Haiganuș Preda-Schimek