Recomandări Înapoi

Cvartetul Arcadia la 'Concertele Radio România Muzical' - 21 iulie 2017

Publicat: joi, 16 Iulie 2015 , ora 16.22

Patru tineri interpreți sunt protagoniștii emisiunii Concertele Radio România Muzical. După un lung șir de prezențe pe importante scene ale lumii, publicul a avut ocazia să îi urmărească din nou într-o sală de spectacole din Capitală. În 19 mai 2015, Arcadia - unul dintre cele mai valoroase tinere cvartete - a concertat la Tinerimea Română. Atunci, violoniștii Ana Torok și Răzvan Dumitru, Traian Boală - violă și violoncelistul Zsolt Torok au evoluat într-un program echilibrat, alcătuit din lucrări semnate de Joseph Haydn, Bela Bartok și Leos Janacek.

Ansamblul s-a format în cadrul Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. La clasa de muzică de cameră a profesorului Nicușor Silaghi, membru al reputatului Cvartet Transilvan, cei patru tineri muzicieni ce au alcătuit prima formulă a cvartetului - violoniștii Ana Török și Răsvan Dumitru, violistul Marcel Cameniță și violoncelistul Zsolt Török - și-au descoperit o adevărată vocație în cultivarea acestui gen. Participarea la Festivalul de muzică de cameră de la Odorheiu Secuiesc, în octombrie 2005, a însemnat și primul succes al formației; au urmat recitaluri la Cluj-Napoca, Sighișoara, Sibiu, Satu Mare, marcând un progres rapid sub toate aspectele și o capacitate de asimilare a repertoriului ieșită din comun.

În decembrie 2006 au cucerit la Cluj primul lor premiu, la prestigiosul Concurs de Interpretare al Societății Române Mozart, cu aprecieri entuziaste pentru puritatea stilistică a interpretării mozartiene. În anul următor valoarea lor se confirmă din nou la Cluj, unde sunt distinși cu premiul I la Concursul de Muzică de Cameră "Ferdinand Weiss". Același an 2007 marchează primele prezențe internaționale - participarea la Festivalul Orlando de la Kerkrade - Olanda și concertele susținute în Germania, în cadrul Festivalului Internațional "Classic Open 2007" și în Austria, la Eisenstadt.

O altă confirmare pentru cei patru membri ai ansamblului a venit anul trecut, când au fost laureații celei de-a opta ediții a Concursului de Muzică de Cameră de la Osaka.

Cvartetele de coarde op. 33 nr. 2 în Mi bemol major "Gluma" de Joseph Haydn, nr. 3 de Bela Bartok și nr. 2 "Scrisori Intime" de Leoč Janáèek au alcătuit programul din 19 mai 2015, de la Centrul Național de Artă "Tinerimea Română", pe care vă invităm să îl ascutați marți, 21 iulie, la Radio România Muzical, în interpretarea Cvartetului Arcadia.

"Concertele Radio România Muzical", marți, 21 iulie 2015, ora 19.30.


Lucian Haralambie