Interviuri Înapoi

Cvartetul Ad Libitum încheie un turneu desfășurat în Olanda

Publicat: marți, 22 Octombrie 2013 , ora 15.11

Cvartetul Ad Libitum, adică violoniștii Alexandru Tomescu și Șerban Mereuță, violistul Bogdan Bișoc și violoncelistul Filip Papa susțin marți, 22 octombrie 2013, un recital în complexul De Doelen din Rotterdam. Acest eveniment încununează turneul pe care ansamblul l-a desfășurat în această perioadă în Olanda. Detalii aflați dintr-un interviu cu violonistul Alexandru Tomescu:


Are acest turneu o legătură cu aniversarea a 25 de ani de activitate ai ansamblului?

Bineînțeles. Vom sărbători cei 25 de ani printr-o serie de cinci concerte, aici, în Olanda. Deja am cântat primele patru dintre ele în diverse săli de concerte și ne pregătim pentru cel de-al cincilea, care este și cel mai important, în cea mai mare sală de concerte din Rotterdam, De Doelen, și chiar vom deschide seria de concerte de muzică de cameră, o poziție privilegiată, pe care foarte multe cvartete și-ar fi dorit-o. Cvartetul Ad Libitum este cunoscut în absolut toate colțurile Olandei. Nu pot să spun decât că de fiecare dată când avem câte-un concert, sunt oameni care vin și spun "Vă cunoaștem. Auzim cvartetul de peste 20 de ani aici." Gradul acesta de cunoaștere și de apreciere a muzicii clasice, în special cea de cvartet, este pur și simplu impresionant.


Ce urmează să cântați la Rotterdam?

Fiind vorba despre un concert atât de important, ne-am dorit în mod special să nu lăsăm deoparte muzica românească, așa că vom deschide concertul din Rotterdam cu Cvartetul nr.2 op.22 de George Enescu - una dintre capodoperele sale. L-am cântat deja de câteva ori și aici, în Olanda, și pot să spun că a fost absolut uluitoare reacția publicului. Practic, am ridicat sala în picioare de fiecare dată. Pe lângă cvartetul de Enescu mai avem în program Cvartetul op.95 "Serioso" de Beethoven și vom încheia seara cu Cvartetul de Sibelius, Voces Intimae, care se regăsește și pe CD-ul lansat de Ad Libitum, numit Primus.


Ați spune că în Olanda și, în general, în alte țări din Europa apetitul pentru muzică de cameră este mai mare decât în România?

Da, este. În România, publicul pentru cvartet este doar într-un stadiu incipient în multe locuri și trebuie educat, trebuie crescut. Tocmai în această idee ne-am propus ca împreună cu cei de la Quartz Media, care se ocupă de destinele Cvartetului inclusiv în România, să organizăm un turneu pentru a sărbători și în România acest jubileu al Cvartetului și, la sfârșitul lunii noiembrie, vom cânta nu doar la București, la Ateneul Român, ci și în alte câteva orașe din țară, tocmai pentru a putea să ne bucurăm și să sărbătorim împreună acest moment frumos.

Interviu realizat de Andreea Chiselev