Interviuri Înapoi

Cursuri de măiestrie artistică susținute de soprana Mariana Nicolesco, în cadrul Festivalului și Concursului Internațional de Canto 'Hariclea Darclée'

Publicat: joi, 2 August 2018 , ora 12.24
Cursurile de măiestrie artistică susținute de soprana Mariana Nicolesco, în cadrul Festivalului și Concursului Internațional de Canto "Hariclea Darclée", au loc la Brăila, între 30 iulie și 5 august și reunesc un număr record de aproape 100 de tinere talente din mai multe țări. Evenimentul desfășurat, sub înaltul patronaj UNESCO, are dubla semnificație de a celebra Centenarul Marii Uniri și, totodată, cei 650 de ani de atestare documentară a Brăilei. "Centenarul Marii Uniri ne reunește în cânt", spune Mariana Nicolesco, care are în vedere și comemorarea compozitorului italian Gioachino Rossini, la 150 de ani de la moartea sa. Sub semnul Centenarului Marii Uniri stă Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunării din 4 august, unde, participanții la Cursurile de măiestrie artistică, acompaniați de Corul Filarmonicii George Enescu și de Orchestra Festivalului Darclée, sub bagheta maestrului Marco Balderi, vor interpreta câteva dintre cele mai cunoscute piese din creația compozitorilor români, dar și arii din repertoriul universal semnate: Gioachino Rossini, Charles Gounod, Georges Bizet și Giuseppe Verdi. Teatrul "Maria Filotti" din Brăila își va deschide porțile în 3 august pentru conferința susținută de Stephan Poen, medic foniatru și doctor în muzicologie, pe tema "Bucuria perpetuării tradițiilor" și în 5 august pentru Concertul de Gală, ce se desfășoară cu participarea tuturor tinerilor artiști. Despre aceste evenimente, desfășurate la Brăila, soprana Mariana Nicolesco ne-a declarat:


Am inaugurat luni, 30 iulie, în prezența autorităților brăilene, într-o atmosferă de mare entuziasm, ediția 2018 a Cursurilor de măiestrie artistică - masterclasses, a căror semnificație și importanță sunt exprimate de însăși prezența aici a aproape o sută de tinere talente lirice, dornice să se ridice fiecare la nivelul cel mai înalt al propriilor mijloace artistice. Artă sacră prin excelență, dintotdeauna cântul a adus oamenilor o stare de bucurie, de înălțare spirituală, iar muzica de operă a unit teatrul cu arta cântului într-un demers de exaltare a ceea ce poate exprima la cel mai înalt nivel vocea umană. Iată însă că trăim acum o perioadă istorică mai puțin fastă a spectacolului de operă, în care supremele valori ale acestei arte - vocea și cântul, de care vorbeam - sunt trecute pe un plan secundar în favoarea scadentelor și scandaloaselor adesea regii așa-zis originale. Iată de ce acțiunea noastră aici are un potențial salvator, menținând la cel mai înalt nivel cultul și exercițiul tradițiilor care au făcut gloria artei noastre. Iată de ce are o semnificație excepțională pentru noi aprecierea superlativă pe care ne-o acordă în splendida sa carte "Un alt cânt al lui marte. Cântul iubirii" marele muzicolog italian Paolo Isotta, carte pe care o regăsim și în foaierul teatrului. Iată de ce artiștii lirici care se dăruiesc eroic vocației lor au toată admirația și tot sprijinul meu.

Prezența de-a lungul anilor a peste 2,700 de tinere talente din 50 de țări și 5 continente la manifestările Darclee are, dincolo de dimensiunea artistică excepțională, semnificația recunoscută de UNESCO de factor de pace în lume. Și suntem onorați și mândri să ne bucurăm de înaltul patronaj al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.

Anul 2018 este anul celebrării Centenarului Marii Uniri, al întregirii țării noastre - moment de supremă împlinire a visului dintotdeauna al românilor - și este ocazia celebrării a 650 de ani de atestare documentară a Brăilei, oraș străbătut de Dunăre, care e o cale imperială a circulației valorilor dinspre lume spre noi și dinspre noi spre lume; valori pe care le-am prezentat aici cu brio, an de an, așa cum vom face și acum, onorând geniala creație a lui Gioachino Rossini la 150 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Brăila e, între altele, orașul în care s-a născut legendara soprană Hariclea Darclee, căreia îi dedicăm marea noastră întrunire anuală în numele artei, al muzicii, al cântului, al vocii umane.

Urez un bun venit tinerilor artiști din țara noastră, din Republica Moldova, din Austria și din Polonia, din Armenia, din Turcia și din îndepărtata și tot mai apropiata Chină - totul pentru sărbătoarea noastră fantastică în care suntem împreună prin muzică.