Cronici Înapoi

Cum a fost primul spectacol din Festivalul 'Viața e frumoasă'

Publicat: vineri, 9 Noiembrie 2012 , ora 12.31
În 8 noiembrie 2012, la Teatrul Odeon a debutat cea de-a cincea ediție a Festivalului "Viața e frumoasă", organizat de Teatrul de Operetă "Ion Dacian". În condițiile precare determinate de lipsa unui sediu, directorul Răzvan Dincă a anunțat în deschidere că anul viitor va fi gata noua clădire în care a promis că se va desfășura cea de-a șasea ediție.

Spectacolul de deschidere ce a avut loc la Teatrul Odeon din București a oferit un concert în prima parte cu arii și scene din operete, în cea de-a doua parte, cu musical. Au cântat câțiva artiști reprezentativi ai Operetei, dar și oaspeți din Ungaria sau din Austria și fără să intru în amănunte, orchestra dirijată de Istvan Sillo din Budapesta a sunat în general bine.

Regia semnată de Răzvan Dincă și luminile au contribuit la o atmosferă agreabilă cu un decor de asemenea inspirat și am ascultat secvențe din "Judita", "Contesa Maritza", "Liliacul", "Silvia", dar și din cabaret, musical-ul "Mizerabilii", care se anunță că va fi montat în stagiunea viitoare, apoi din "Elisabeth" și alte câteva musical-uri care nu figurează în repertoriu, alături de "Romeo și Juliet" și "Rebecca", cele care fac succes de casă, de două sau trei stagiuni.

Voci frumoase, mișcare agreabilă, artiști buni. Ceea ce m-a deranjat trebuie să recunosc faptul că și secvențele din operetă s-au cântat tot cu microfon, ca și cele de musical. Nu mi se pare normal, mai ales că orchestra era pe scenă, pentru că, în primul rând, publicul nu poate să asculte vocile la capacitatea lor reală, pe de altă parte, cei care cântă, soliștii, încep să se dezobișnuiască să cânte fără ajutorul microfonului și atunci devine chiar o problemă reală, mai ales că majoritatea sunt voci frumoase pe care le-am ascultat de-a lungul timpului cântând foarte bine fără microfon.

Este o rezervă pe care o mențin de câțiva ani, văd că s-a rămas la această modalitate de prezentare, dar trecând peste asemenea rezerve a fost o seară frumoasă, cu o sală plină și se anunță până pe 18 noiembrie 70 de manifestări, extrem de diverse, de la programe folclorice în care în plin plan se va afla Grigore Leșe, până la spectacole de operetă, sosite din străinătate. Așa încât, în 8 noiembrie a fost un început de bun augur.


Anca Florea