Agenda de concert Înapoi

Cultura generală în ritm intensiv pentru manageri

Publicat: luni, 24 Septembrie 2018 , ora 9.28
Societatea Muzicală organizează concerte și cursuri de muzică clasică care se adresează preponderent managerilor și angajatilor companiilor private, care rareori pot ajunge la astfel de evenimente în timpul săptămânii și nu foarte osteniți încât să se bucure de ele pe cât ar merita.

Prin urmare, Societatea Muzicală va organiza majoritatea concertelor sale dimineața: pe cele mai mari sâmbăta la 11:30, la Atheneul Român, iar pe cele pentru un public mai restrâns la neoBohema Art & Social Lab de la Palatul Universul sau în alte săli mai mici.

Societatea Muzicală a mai organizat concerte matinale la Atheneul Român, care au făcut săli pline, și la fel la neoBohema Art & Social Lab.

Cea mai nouă serie de concerte a Societății Muzicale este cea de "dis de dimineață", la 8.00, întotdeauna marțea. Am numit-o în engleză, "Early Morning Mood", fiindcă avem și mulți străini în audiență. Sunt concerte și recitaluri scurte, de 20-25 de minute, la care oamenii vin înainte să meargă la birou, odihniți și având o cu totul altă stare de spirit decât la 7 seara, de pildă.

Primul astfel de concert "dis de dimineață" a fost marți, 11 septembrie, cu Remus Azoiței și cu Verona Maier la pian, cu un repertoriu Brahms și Saint-Saens, iar sala a fost plină.

Următoarele mini-concerte de la 8 dimineața de la neoBohema Art & Social Lab de la Palatul Universul, vor fi pe 2 octombrie, cu Iulian Ochescu la pian, când va cânta Beethoven, Brahms și Enescu, și pe16 octombrie, tot marți desigur, cu Vlad Maistorovici și Verona Maier.

Concertul matinal de la Atheneu, sâmbătă, 29 septembrie la 11:30, îi va avea pe Vlad Maistorovici la vioară și pe Diana Ionescu la orgă și pian, cu un program rar interpretat pe scena Atheneului:

  • A. PART Fratres
  • E. YSAYE Sonata No. 3 "Ballade"
  • QUEEN (arr. Maistorovici) Bijou
  • A. TURNAGE Seven Pint-Sized Pieces (extracts)
  • W. A. MOZART Sonata în Do major K 296
  • G. TARTINI Trilul Diavolului

Cursurile de muzică clasică reîncep în octombrie și urmează ciclurile universitare. Sunt cursuri de nivel academic, cu durata de 2 ani, ce se desfășoară pe 6 semestre. Practic, e programa universitară de muzicologie, sintetizată și predată accelerat de profesori de la Conservator (Universitatea Națională de Muzică), pentru manageri și corporatiști, în general. Sunt prezentate și analizate în detaliu toate componentele și temele mari ale muzicii culte, de la un capăt la celălalt.

Pe lângă aceste cursuri de muzică universală, facem și alte cursuri de cultură generală de nivel academic, toate predate de către cunoscuți profesori ai marilor universități din București: Filosofie generală și Filosofia vieții cotidiene, Arta universală, Cinematografie universală, Literatură universală, Lingvistică și gramatică, Sociologie, Teatru universal.

Conf. Dr. Dragoș Călin, managerul cursului de Muzică:

Cursurile de Educație Muzicală organizate de Societatea Muzicală vin să acopere un gol în oferta educațională contemporană din România. Fiind un limbaj specific, complet diferit de celelalte, muzica înseamnă cu mult mai mult decât își imaginează majoritatea și este imposibil de descifrat și de înțeles în lipsa unei îndrumări de specialitate, care să ofere cunoaștere. Și pentru că nu ai cum să iubești ceea ce nu cunoști, în ultimii ani, cursurile de Educație Muzicală au provocat o adevărată revelație pentru cei ce le-au urmat, mulți descoperindu-și pasiuni și noi preocupări legate de arta sunetelor, devenind melomani pasionați și chiar compozitori, așa cum este cazul fostului nostru cursant Dan Popescu, antreprenor de succes și, de curând, autor al unui CD cu muzică cultă. Realizând calitățile și frumusețea muzicii clasice, dar, mai cu seamă, întelegând limbajul, caracteristicile și contribuția la dezvoltarea spiritului, absolvenții cursurilor noastre au devenit ei înșiși promotori ai muzicii culte, și-au îndrumat copiii, prietenii și cunoștințele spre studiul acesteia, îndrăgostiți de o artă pe care până atunci nu o înțelegeau și la care nu aveau acces. Pe de altă parte, în momentul în care am fost solicitat să susțin aceste cursuri și mi s-a spus că ele se adresează oamenilor de business, din zona multinaționalelor, prima reacție a fost perplexitatea, urmată de o mare neîncredere în interesul pe care muzica clasică ar putea să îl stârnească în rândul acestor oameni. Despre Bach și Chopin la Resurse Umane??? Despre rolul dirijorului în orchestra simfonică la departamentul de marketing al nu știu cărei bănci??? Ei bine, DA ! Și uimirea a fost cu atât mai mare cu cât am descoperit o mare sete de cunoaștere, oameni a căror dragoste pentru cultură și arta în general, pentru muzică - în special - este enormă, persoane extrem de sensibile, receptive și pline de pasiune, oameni care, după cum mi-au destăinuit apoi, au dorit dintotdeauna să cunoască, să stie, să înțeleagă această lume a muzicii, dar nu au știut cum și nu au avut unde! Oameni de care și eu, coordonatorul cursului, m-am legat sufletește, pe care îi apreciez enorm și pentru care am un respect cu totul deosebit!

Toate detaliile despre concerte și despre cursuri sunt pe site-ul Societatii Muzicale: www.societateamuzicala.ro.