Recomandări Înapoi

Cristian Mandeal - Interpretul zilei luni, 18 aprilie, în Arpeggio

Publicat: vineri, 15 Aprilie 2016 , ora 15.27

Unul dintre cei mai importanți șefi de orchestră români ai zilelor noastre este Cristian Mandeal. Numele artistului continuă să apară nu numai pe afișele de concert de la noi din țară, ci și peste hotare: Cristian Mandeal a dirijat în Europa, America de Nord și Latină, în Orientul îndepărtat, Israel, colaborând cu muzicieni de renume ca Alicia de Larrocha, Radu Lupu, Yefim Bronfman, Ivo Pogorelich, Mstislav Rostropovich și Maxim Vengerov, între alții. Deloc surprinzător, repertoriul și discografia dirijorului român au ca punct central, de interes, creația lui George Enescu, Mandeal fiind însă cunoscut și ca artist preocupat de interpretarea creației lui Brahms, Bruckner și a unor opusuri semnate de compozitori români contemporani cu noi - ca Ede Terényi și Cornel Țăranu.

Cristian Mandeal a fost elev al Liceului de Muzică din Brașov și apoi al actualei Universități Naționale de Muzică din București, unde a studiat dirijat, pian și compoziție. Mai târziu domnia sa a lucrat la Berlin cu Herbert von Karajan și la München cu Sergiu Celibidache. Pentru o scurtă perioadă, după absolvirea studiilor universitare, Cristian Mandeal a lucrat ca acompaniator la Opera bucureșteană, iar în 1977 a fost numit dirijor permanent al Filarmonici din Târgu-Mureș, un post pe care l-a ocupat vreme de trei stagiuni, mutându-se apoi, din 1980, vreme de 7 ani, la Filarmonica din Cluj-Napoca - în aceeași calitate de dirijor permanent. După perioada clujeană, dirijorul a revenit la București, unde a fost, din 1987 și până în 2010, Director general și Prim dirijor al Filarmonicii George Enescu. În paralel a fost și Director Artistic al Orchestrei Simfonice din Haifa - Israel și Dirijor rezident al Orchestrei "Haydn" din Bolzano și Trento - Italia.

În ziua în care șeful de orchestră născut la Rupea sărbătorește împlinirea a 70 de ani, Radio România Muzical îi dedică acestuia un scurt portret muzical în deschiderea emisiunii Arpeggio, al cărei Interpret al zilei este. In 18 aprilie, de la ora 10.00, sunteți invitați în FM, online sau prin aplicația pentru telefoanele mobile, să îl urmăriți pe dirijorul Cristian Mandeal la pupitrul a două dintre cele mai valoroase ansambluri românești - orchestra Filarmonicii « George Enescu» și Orchestra Națională Radio. Veți asculta, preț de aproximativ o oră, opusuri de Maurice Ravel, Gabriel Fauré și Max Reger.