Recomandări Înapoi

Cristian Măcelaru la pupitrul Cameratei Regale

Publicat: miercuri, 31 Mai 2017 , ora 14.30

Ovații, aplauze entuziaste și îndelungi rechemări la rampă după una dintre cele mai bune versiuni interpretative pe care Camerata Regală, condusă de Cristian Măcelaru a conferit-o Simfoniei a IX-a "Din lumea nouă" de Antonin Dvorak. Nici nu e de mirare, atâta timp cât tinerii muzicieni s-au aflat sub conducerea dirijorului rezident al Orchestrei Simfonice din Philhadelphia - Cristian Măcelaru.

La 19 ani, Cristian Măcelaru era cel mai tânăr concertmaestru din istoria Orchestrei Simfonice din Miami. Din 2010 colaborează cu mai multe prestigioase orchestre în calitate de dirijor: Orchestra Operelor din Houston și din Dallas, Orchestra Simfonică din Chicago unde l-a înlocuit la un moment dat pe legendarul Pierre Boulez. În Europa, Cristian Măcelaru a fost invitatul Orchestrelor Simfonice ale Radiodifuziunii din Berlin și Frankfurt, Filarmonicii din Rotterdam, iar de curând a debutat la pupitrul Orchestrei Bavareze din Munchen.

În 20 mai 2017 dirijorul de origine română s-a aflat la pupitrul Cameratei Regale, într-un concert din Stagiunea Regală desfășurată sub cupola Ateneului Român. "Mă bucură faptul că sunt foarte mulți tineri în România care vor să facă muzică de o calitate foarte înaltă și întotdeauna apreciez când vin în România și pot să am această șansă să lucrez cu tinerii absolvenți ai Conservatoarelor sau tinerii care sunt deja profesioniști în orchestrele din România." - a declarat Cristian Măcelaru în finalul unei seri care s-a încheiat cu Simfonia a IX-a "Din lumea nouă" de Antonin Dvorak.

 Alte două lucrări romantice: Poemul simfonic "Vltava" de Bedrich Smetana și Concertul op.54 în la minor de Robert Schumann au completat o seară care l-a avut invitat în postura de solist pe talentatul pianist Andrei Licareț. "Un muzician ce pătrunde adânc în substanța artistică a opus-ului prezentat…" - astfel de aprecieri însoțesc evoluțiile pianistului Andrei Licareț, un muzician cu un palmares important și un repertoriu ofertant pe care a avut ocazia să-l prezinte publicului în numeroase apariții în România, în centre muzicale din Europa și din Statele Unite ale Americii.

Penultimul concert din sezonul 2016 - 2017 al Stagiunii Regale îl puteți asculta marți, 6 iunie, la Concertele Radio România Muzical, ora 19.30.

Jeanine Costache