Evenimentele săptămânii Înapoi

Crăciun 2020 cu Radio România Muzical

Publicat: joi, 17 Decembrie 2020 , ora 11.25

Într-un an atipic și greu pentru întreaga omenire, sperăm ca sărbătorile de Crăciun să vă aducă liniște și bucurie. Și sperăm să putem contribui și noi, cu emisiunile Radio România Muzical, la această stare de sărbătoare și împăcare sufletească.

Din 19 decembrie, v-am pregătit emisiuni speciale la Radio România Muzical.

În 19 decembrie și 20 decembrie, de la ora 16.00, Ioana Marghita vă așteaptă la “Concertele de Crăciun”. Sâmbătă, 19 decembrie, puteți asculta, în premieră, înregistrarea tradiționalului concert de Crăciun “Iarna magică”, înregistrat pe 1 decembrie 2020 la Ateneul Român. Protagoniști: Orchestra Română de Tineret și dirijorul Cristian Mandeal. În continuare, vă prezentăm selecțiuni din precedentele concerte “Iarna magică” reunite pe discul cu același titlu apărut anul trecut la Editura Casa Radio. Iar pe 20 decembrie, Ioana Marghita prezintă oratoriul Messiah de Georg Friedrich Handel, o înregistrare din 2016 realizată de Orchestra Română de Tineret și Corul Preludiu, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru.

Din 21 decembrie până în 27 decembrie, de la ora 10.00 și în reluare la ora 17.00, Larisa Clempuș și Irina Cristina Vasilescu au pus “Sub bradul Crăciun” cele mai frumoase colinde și cântece de Crăciun, alături de mari opusuri ale muzicii culte.

Iar Andreea Kiseleff vă prezintă din 21 până în 25 decembrie, de la ora 12.00, în reluare de la ora 23.30, cele mai emoționante “Discuri de Crăciun”, având ca punct de interes principal audiția în premieră a celor două discuri de Crăciun lansate în 2020 de Corul Madrigal, audiții programate pe 21 și 22 decembrie.

În cadrul “Concertelor de 5 stele” prezentate în intervalul 21-30 decembrie, de la ora 15.30 puteți asculta un serial dedicat Concertelor de vară susținute de Orchestra Filarmonicii din Viena în grădina Palatului Schonbrunn. Realizatoare: Laura Mânzat și Ana Voinescu. Producător: Octavia Galescu

Iar de la ora 19.00, vă invităm din 21 decembrie să (re)descoperiți câteva dintre “Concertele memorabile din arhiva Radio România”. Sunt atât înregistrări recente, realizate de Orchestrele Radio, avându-i ca protagoniști, printre alții, pe pianista Alexandra Dariescu, violonistul Alexandru Tomescu, dirijorul Tiberiu Soare, pianista Adela Liculescu, cât și documente de arhivă, cu violonistul Isaac Stern și pianistul Sviatoslav Richter. Realizatoare: Monica Cengher și Jeanine Costache.

În 24 decembrie, de la ora 15.30, vă aducem în dar de Crăciun un concert special, susținut de dirijorul Cristian Măcelaru la pupitrul Orchestrei Naționale a Franței, al cărei directorat muzical l-a preluat începând cu septembrie 2020. De la ora 19.00, vă propunem audiția integrală a muzicii de balet “Spărgătorul de nuci” – cel mai potrivit companion muzical pentru o seară de poveste a celor mai mari și mai mici dintre noi.

Pe 26 decembrie, de la ora 12.30, aveți ocazia să ascultați în integralitate un opus emblematic: Oratoriul de Crăciun semnat de Johann Sebastian Bach, iar pe 27 decembrie, de la aceeași oră, vă invităm să descoperiți înregistrările unor concerte din cadrul proiectului de Crăciun al Uniunii Europene de Radio.

Pe 26 și 27 decembrie, de la ora 15.00, un spațiu generos este dedicat „Concertelor de Crăciun”. Aveți întâlnire cu Corul de copii Radio, naista Andreea Kira, Corul „Preludiu”, Camerata Regală și Irina Sârbu.

Un cadou de Crăciun este și audiția propusă de Irina Vasilescu în 20 și 27 decembrie, de la ora 21.00, a două opere emblematice cu soprana Angela Gheorghiu în prim plan: Boema” de Giacomo Puccini și “Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti.

Crăciun fericit cu Radio România Muzical!