Cronici Înapoi

Corul de Copii Radio într-o călătorie prin satul vechi românesc

Publicat: luni, 28 Aprilie 2014 , ora 10.00

"Am considerat că acești copii trebuie să aibă în suflet acest repertoriu și să-l ducă mai departe cu ei. L-am organizat în formă de spectacol pentru ca și publicul să înțeleagă altfel simțirea românească și cred că s-a văzut asta. Eu cred că a fost o experiență interesantă și, în același timp, destul de puternică. Am simțit multă vibrație în sală." - Voicu Popescu, dirijorul Corului de Copii Radio, după concertul susținut sâmbătă, 26 aprilie 2014.

Evenimentul intitulat "Romanian Roots" a dus publicul numeros din Studioul "Mihail Jora" într-o călătorie prin satul vechi românesc. Micii interpreți, acompaniați la pian de Magdalena Faur, au prezentat un program ce a inclus melodii de joc, doine din Maramureș, imnuri de esență bizantină și cântece ale compozitorilor noștri contemporani; printre ei și Felicia Donceanu, cea care la finalul serii a declarat:

"Un concert minunat! Sunt entuziasmată, impresionată de ceea ce face Voicu Popescu pentru noi, pentru oamenii mari, cu acești copii. Este o încheiere a Săptămânii Luminate cu multă căldură și lumină în suflet."

Muzica a fost acompaniată de proiecții video ce au îmbinat imagini de natură din România cu secvențe din evenimentele Corului de Copii Radio și efecte sonore tradițional românești, de la bucium la clopot și toacă - un concept inedit prezentat cu succes și aplaudat furtunos de cei prezenți în sală.

"Chiar dacă fac parte dintr-o generație care nu iubește foarte mult folclorul, eu îl iubesc și cred că e foarte important să ne păstrăm ceea ce am moștenit de la strămoșii noștri. Trebuie să avem și noi o valoare cu care să ne mândrim și prin care să ne deosebim de celelalte popoare."

"Este foarte bine să existe cât mai multe programe cu muzică populară pentru că este generația care va duce mai departe aceste tradiții și cu siguranță că trebuie să-i sprijinim. Demersul este foarte bun, foarte potrivit."

"Deosebit! Și domnul dirijor a depus o muncă extraordinară cu copiii, rezultatul fiind extraordinar. Este o culoare națională și important este că demonstrăm că avem o artă foarte completă și complexă."

Reportaj realizat de Lucian Haralambie