Evenimentele săptămânii Înapoi

Corul de Copii Radio în finala concursului ”Let the People Sing” 2015 de la München

Publicat: miercuri, 7 Octombrie 2015 , ora 11.05

A cânta este o pasiune, o bucurie, o ocazie de a socializa, de a comunica printr-un limbaj universal. Sunt multe veacurile de istorie care au demonstrat acest fapt iar prezentul - cu toate cuceririle tehnologiei - aduce noi argumente în acest sens.

Concursul "Let the People Sing" a pornit de pe meleagurile britanice în 1961 ca o competiție națională, dar 5 ani mai târziu s-a deschis participărilor internaționale, primele două ediții de această amploare fiind câștigate de o formație suedeză condusă de legendarul dirijor și animator al mișcării corale Eric Erikson. Prestigiul manifestării a adus în concurs și printre laureați ansambluri corale de pe diferite continente, cum au fost cele din Canada sau Noua Zeelandă, majoritatea premianților venind însă din țări europene cu tradiții în domeniul coral: cele scandinave sau baltice, Marea Britanie, Germania, dar și Bulgaria și Ungaria. Derulată în fiecare an până în 1993, competiția a devenit bienală, desfășurându-se de acum sub auspiciile Uniunii Europene de Radio și Televiziune.

In ianuarie 2015 a avut loc semifinala competiției care a ales - pe baza unor înregistrări ne-prelucrate ale unor interpretări "live" - formațiile care vor concura în direct la München, în 11 octombrie. Printre ele s-a numărat și Corul de Copii Radio, pregătit de dirijorul Voicu Popescu. Cei 45 de tineri coriști români vor cânta chiar în deschiderea concertului - concurs, transmis în direct de Radio România Muzical și Radio România Cultural "on air" dar și "on line" (audio și video).

Competiția"Let the People Sing"

...este structurată pe categorii distincte: ansambluri de copii și tineret (cu membri în vârstă de până la 19 ani), formații de adulți (fără limită de vârstă) și așa numita categorie "open"- consacrată colectivelor care promovează un anume gen de repertoriu (jazz, gospel, popular/tradițional, etc). Finala începe la ora 20 a României cu tinerii noștri coriști, membri ai unei formații care a aniversat recent 7 decenii de existență, iar după evoluția participanților de la fiecare categorie, pe durata dezbaterilor juriului, pe scenă vor cânta invitați, laureați ai anilor trecuți. Se anunță un spectacol coral de ținută, cu interpreți din Europa și Statele Unite al căror repertoriu a fost selectat cu multă grijă pentru a fi cât mai convingător pentru perfomanțele ansamblurilor pe durata celor 10 minute - cât are la dispoziție fiecare formație finalistă!

Corul de Copii Radio urmează să ajungă la München vineri seară cu autocarul, sâmbătă dimineață au programată o foarte scurtă "probă de sunet" iar după - amiază participă cu un concert de 20 de minute (cu un repertoriu variat, ce cuprinde si pagini de muzică religioasă - românească și internațională) în cadrul Festivalului coral organizat în capitala Bavariei în acest sfârșit de săptămână.

Succes și multe aplauze interpreților români aflați la prima lor participare în cadrul acestei prestigioase competiții internaționale!

Anca Ioana Andriescu