Evenimente Înapoi

Corul Academic Radio, concert de muzică corală de inspirație folclorică

Publicat: joi, 23 Noiembrie 2017 , ora 12.39

Joi, 23 noiembrie, de la ora 19.00, Corul Academic Radio, condus de dirijorul Ciprian Țuțu, invită melomanii la Sala Radio la un concert inedit de muzică corală de inspirație folclorică. Pe afișul serii se vor regăsi piese inspirate din folclorul românesc, adaptate genului coral, de la Ana Lugojana, compusă de Ion Vidu, până la Nuntă țărănească, de Tudor Jarda, Paparuda, de George Balint, Ciuleandra, de Vasile Spătărelu, Dar de nuntă, de Radu Paladi, și alte compoziții cunoscute ale genului.

Soliștii invitați ai serii vor fi soprana Georgiana Simonov și tenorul Nicolae Simonov, iar concertul va fi acompaniat la pian de Carmen Săndulescu.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Începând din noua stagiune, biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.


Biografii

Corul Academic Radio

Un ansamblu de excepție, Corul Academic Radio și-a câștigat de-a lungul celor peste 75 de ani de activitate un loc de necontestat în rândul ansamblurilor de profil din țară și străinătate. Anul 1940 marchează înființarea acestui ansamblu, care se prezintă ca un adevărat reper muzical. Formarea Corului Academic Radio este datorată membrilor acestuia, al vocilor incontestabile ce l-au alcătuit și îl alcătuiesc și, totodată, maeștrilor dirijori, cei care și-au adus aportul la consolidarea sa, precum: Ion Croitoru, Dumitru D. Botez, Gheorghe Danga, Dumitru D. Stancu, Emanuel Elenescu, Constantin Petrovici, Alexandru Șumski, Carol Litvin, Aurel Grigoraș, Dan Mihai Goia, iar în prezent maestrul Ciprian Țuțu fiind cel care urmărește și contribuie la evoluția ansamblului. Ca urmare a unei activități intense și de excepție, Corul Academic Radio a fost distins cu Premiul Uniunii Criticilor Muzicali din România.

Invitat să participe în cadrul Festivalului internațional George Enescu, Corul Academic Radio a susținut concerte care i-au reconfirmat valoarea artistică, dublată de colaborarea cu dirijori ca Valery Gergiev, Vladimir Jurowski și Zubin Mehta. Alți dirijori precum Philippe Jordan, Sergiu Comissiona, James Levine, Mendi Rodan, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Enrique García Asensio, Milen Nachev au colaborat cu prestigiosul ansamblu în concerte susținute atât în țară cât și în străinătate.

Printre orchestrele alături de care Corul Academic Radio a avut prilejul de a colabora se numără: Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, Filarmonica din Tel-Aviv, Orchestra Simfonică și Orchestra Regală din Londra, Orchestra Simfonică din Hamburg. Repertoriul ansamblului relevă preocuparea pentru promovarea muzicii corale românești, o misiune asumată și certificată prin numeroasele înregistrări păstrate în arhiva Societății Române de Radiodifuziune, precum și prin discurile sau compact discurile deja editate. Totodată, repertoriul universal este reprezentat de lucrări corale sau vocal-simfonice de referință, prezentate în cadrul concertelor susținute de-a lungul timpului.

Noemi Vidu


Ciprian Țuțu

Născut la Brașov în 26 octombrie 1979, dirijorul Ciprian Țuțu a absolvit cursurile Facultății de Muzică din orașul natal (specializarea Pedagogie Muzicală - dirijat cor academic și masterat în Stilistică dirijorală), beneficiind de îndrumarea maeștrilor Nicolae D. Bica (Dirijat coral), Ludovic Bács (Dirijat vocal-simfonic) și Dan Buciu (Tehnici moderne de analiză muzicală). Între anii 2006-2010 a participat la cursuri susținute de dirijorii Victor Dumănescu (Academia de Muzică din Cluj-Napoca), Octav Calleya (Conservatorul Superior de Muzică din Malaga, Spania) și Mihai Diaconescu (Universitatea de Muzică din București).

În anul 2013 a susținut teza de doctorat în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, obținând titlul de Doctor în Muzică. În anul 2015 absolvă cursurile postdoctorale din cadrul Universității Transilvania din Brașov, având ca temă de cercetare Vocea umană și implicațiile ei în interpretarea corală contemporană. Ciprian Țuțu a desfășurat activități didactice în cadrul mai multor instituții de învățământ brașovene. Din anul 2004 este cadru didactic titular la Facultatea de Muzică din cadrul Universității Transilvaniadin Brașov. În prezent ocupă funcția de lector universitar, activând ca dirijor al clasei de operă (2004-prezent), dirijor al corului specializării Pedagogie Muzicală (2005-prezent), dirijor al orchestrei Facultății de Muzică (2009-prezent).

Din anul 2000, Ciprian Țuțu este dirijor al Corului Gheorghe Dima din Brașov, ansamblu ale cărui origini le găsim în Reuniunea Română de Gimnastică și Cântări, înființată odinioară de însuși compozitorul Gheorghe Dima și a cărei continuitate a fost asigurată prin activitatea dirijorilor Constantin Bobescu și Nicolae D. Bica.

Activitatea dirijorală cuprinde manifestări artistice diverse, de la spectacole de operă, până la concerte á cappella, cu acompaniament, precum și vocal-simfonice, în compania unor importante orchestre din țară (Brașov, Oradea, Cluj-Napoca, București) și străinătate. Ca dirijor al corului mixt Gheorghe Dima a concertat în anul 2005 alături de orchestra Filarmonicii "Dmitri Șostakovici" din Sankt-Petersburg (în program oratoriul Matthäus Passion de Johann Sebastian Bach), iar în anul 2007 a prezentat, alături de Filarmonica din Roma, o lucrare contemporană - oratoriul San Camillo de Lellis de Collafranceschi. A pregătit și condus peste 10 proiecte de operă cu studenții specializării Interpretare Muzicală - Canto din cadrul Facultății de Muzică Brașov, între care amintim Bastien und Bastiennne în anul aniversar Mozart (2006), Il trittico în anul aniversar Puccini (2008) - spectacol transmis de TVR Cultural, The little sweep de Britten (2011), ș.a.

Reunind studenții celor trei specializări ale Facultății de Muzică din Brașov (Canto, Pedagogie și Interpretare Muzicală), Ciprian Țuțu a coordonat și dirijat o serie de proiecte vocal simfonice, dintre care amintim: în 2006 Petite messe solennellede G. Rossini, în 2008 Matthäus Passion de J.S. Bach, în 2009 Nelsonmesse de J. Haydn (comemorarea a 200 de ani de la trecerea în neființă a compozitorului austriac), în 2010 Stabat Mater de G. B. Pergolesi, în 2011 Der 42 Psalmde F. Mendelssohn Bartholdy, în 2012 Requiem de W.A. Mozart, în 2013 Requiem de G. Verdi, în 2014 Stabat Mater de Rossini, în 2015 Misa în Sol major de F. Schubert (200 de ani de la compunere) și Gloria în re minor de A. Vivaldi (300 de ani de la compunere).

Din anul 2012 ocupă funcția de maestru de cor la Opera Brașov, de-a lungul celor patru stagiuni pregătind sau dirijând ansamblul coral al instituției în peste 100 de spectacole, dintre care vom enumera doar premierele operelor Madama Butterfly de Puccini, Tosca de Puccini, Il Tabarro de Puccini, Flautul fermecat de Mozart, Il Trovatore de Verdi, opereteiȚara surâsului de Lehár și a oratoriului Stabat Mater de Rossini. De asemenea, Ciprian Țuțu s-a aflat la pupitrul orchestrei Operei Brașov, conducând în perioada 2013-2015 un număr de 7 gale sau concerte de arii și coruri din opere. În anul 2011 devine membru al cvintetului vocal Anatoly alături de care participă la concerte, recitaluri, festivaluri și concursuri în țară și străinătate. Anul 2014 este marcat de obținerea a două importante distincții pentru palmaresul cvintetului Anatoly: premiul I și trofeul Concursului Coral A ruginit frunza din vii, Chișinău, Moldova, precum și premiul II la Concursul Coral Internațional de la Tolosa, Spania. Împreună cu ceilalți membri ai formației a realizat două compact discuri - Tainica grădină (2012) și Poveste de Crăciun (2013), precum și un DVD intitulat Ninge iar (2015), pe care le semnează în calitate de interpret (bariton) și aranjor.

În anul 2015 obține o bursă din partea Universității Transilvania din Brașov și participă la Masterclass-ul Internațional de Dirijat și Cânt Coral de la Sarteano, Italia, unde are posibilitatea să studieze cu Simon Carrington (Yale University SUA și fondator al sextetului vocal The King's Singers), Brian O'Connell (Boston University din SUA) și Bronislawa Falinska (Padua Music Conservatory, Italia).

În prezent Ciprian Țuțu este dirijor al Corului Academic Radio.

(Biografie preluată)