Cronici Înapoi
Corespondență de la Washington - succesele pianistului Radu Lupu
Pianistul Radu Lupu a cântat în 24 ianuarie 2013 în cadrul recitalului de la Carnegie Hall din New York lucrări de Franz Schubert, Cesar Franck și Claude Debussy. În deschiderea evenimentului, cei de la Carnegie Hall spuneau că dacă există vreun pianist care să te provoace să asculți muzica clasică într-un mod cu totul nou, atunci acesta este Radu Lupu.
De la câștigarea competiției Van Cliburn în 1966, el a reușit să strângă admiratori loiali pentru interpretările cu totul deosebite, care explorează de fiecare dată emoțiile complexe din spatele muzicii. Așteptați-vă la același lucru la acest recital - adăugau cei de la Carnegie Hall.
Laudele organizatorilor la adresa pianistului român s-au suprapus cu apariția unui articol elogios în una dintre cele mai apreciate reviste americane "The New Yorker". Editorul publicației, Leo Carey, spune că a așteptat aproape un an momentul concertului lui Radu Lupu. "Dacă este un artist pe care trebuie să-l ascultați, dacă aveți ocazia în New York, acesta este Lupu." - scrie jurnalistul de la "The New Yorker". Încercând să explice exact ce îl face pe Lupu un artist extraordinar, autorul articolului notează că "în general, tonul de bază al pianului este neutru, dacă-l compari cu alte instrumente, iar Radu Lupu a reușit să găsească o amplitudine mai mare, un grad mai mare de subtilitate în lumea acestui sunet clasic." "E încă un motiv pentru care concertele lui Lupu sunt o bucurie și anume că pianistul nu-și mai înregistrează interpretările. Știi că atunci când îl asculți în concert nu vei mai auzi vreodată ceva similar. Urechile tale și creierul trebuie să absoarbă cât de mult pot totul." - scrie editorul publicației The New Yorker.