Cronici Înapoi
Conferința anuală a Federației Europene a Orchestrelor de Tineret
Orchestra Română de Tineret este "un proiect care ajută România, o speranță pentru viitor, pentru că a oferi țării tale ceva special este foarte important. Acesta a fost visul meu când am inițiat proiectul, să schimb mentalitatea oamenilor." - a declarant Marin Cazacu la întâlnirea cu presa ce a avut loc sâmbătă, 18 mai, la finalul Conferinței anuale a Federației Europene a Orchestrelor de Tineret.
Acest eveniment s-a desfășurat în capitală pentru prima dată în România, fiind organizat de Orchestra Româna de Tineret, membră a federației din anul 2011, cu sprijinul Fundației "Prietenii muzicii - Serafim Antropov" și al Asociației Lanto Communication. La conferința de presă au luat cuvântul Renate Böck - Președinta Federației, Pierre Barois - Director al Orchestrei de Tineret a Franței și Marin Cazacu, Director al Orchestrei Române de Tineret, iar printre invitați s-au aflat de asemenea Liliana Staicu - Redactor șef Radio România Muzical, Dan Dediu - Rectorul Universității Naționale de Muzică din București, Mihai Constantinescu - Director Artexim, organizatorul Festivalului și Concursului Internațional "George Enescu", dirijorul Horia Andreescu.
Despre subiectele discutate în cadrul Conferinței anuale a Federației Europene a Orchestrelor de Tineret ne-a vorbit Renate Böck, Președinta Federației: "La fiecare întâlnire, discutăm cele mai importante subiecte ale momentului, dintre care unele revin de fiecare dată: educația muzicală, motivația dar și frustrările tinerilor muzicieni. Avem de asemenea aplicații noi, de această dată la București ne-am bucurat să întâlnim pentru prima dată reprezentanții Orchestrelor de Tineret din Moldova și Portugalia, țări care nu erau până acum prezente în Federația noastră."
Federația Europeană a Orchestrelor Naționale de Tineret a fost fondată în 1994, având ca obiective principale conturarea viitorului muzicii simfonice, crearea unei platforme de comunicare între ansambluri și schimbul de experiență al tinerilor din diferite țări. Orchestrele de Tineret au început să se dezvolte în anii `80, după cum a menționat Renate Böck, deoarece "în multe țări exista o lipsă de practică orchestrală în Universități și o lipsă a motivației de a deveni muzician profesionist". Spre deosebire de România, Orchestrele de Tineret beneficiază în majoritatea țărilor de susținere financiară din partea statului, iar în Polonia, spre exemplu, muzicienii primesc și un salariu pentru activitatea lor.
La final, Renate Böck ne-a povestit impresiile sale despre Orchestra noastră de Tineret: "România a fost o mare surpriză pentru mine. Am aflat despre acest ansamblu de la reprezentanții Orchestrei Poloneze de Tineret, care ne-au spus că în România există o Orchestră de Tineret excelentă și că trebuie să luăm legătura cu ei. Am primit apoi aplicația lui Marin Cazacu, am intrat pe site-ul lor, le-am ascultat înregistrările și am fost impresionată. Felicitări lui Marin Cazacu și echipei pentru această realizare. Orchestra este un partener de încredere al Federației, a fost gazda acestei întâlniri, la care totul a fost organizat foarte bine și sunt foarte bucuroasă."