Evenimente Înapoi

Concursul național pentru elevi 'Ascultă 5 minute de muzică clasică'

Publicat: miercuri, 6 Aprilie 2016 , ora 14.10

Cu ocazia Zilei internaționale a Copilului, sărbătorită în 1 iunie, Radio România Muzical, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, organizează Concursul național pentru elevi "Ascultă 5 minute de muzică clasică", cu două secțiuni: audiții muzicale pentru elevii claselor gimnaziale și desene inspirate de muzica clasică, pentru elevii claselor primare.

În 1 iunie 2016, în intervalul orar 13.10-13.30, la Radio România Muzical vor putea fi ascultate 5 fragmente muzicale pentru care elevii participanți la concurs trebuie să indice autorul și lucrarea din care fac parte. Lucrările vor fi alese din lista de 20 opusuri expusă mai jos, piese muzicale audiate în școli în cadrul programului național "Ascultă 5 minute de muzică clasică", disponibile pentru reascultare la adresa http://www.romania-muzical.ro/5-minute/piese/piese-muzicale-pentru-elevi/2871/11. Participarea la concurs se face prin completarea unui formular online. Toți elevii care au recunoscut toate cele 5 lucrări și autorii lor vor primi diplome; prin tragere la sorți, din aceștia se vor alege trei câștigători.

Până la data de 16 mai 2016, sunt așteptate (prin poștă sau online) desene ale copiilor din învățământul primar inspirate, la alegere, de una dintre două lucrări muzicale: Valsul florilor din baletul Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski sau Mica serenadă de Wolfgang Amadeus Mozart. Începând cu data de 1 iunie 2016, desenele vor fi postate într-o galerie online cu posibilitatea ca publicul vizitator să acorde voturi; votarea se realizează până în 12 iunie, urmând ca în 13 iunie, Radio România Muzical să publice clasamentul rezultat. Primele trei desene în ordinea descrescătoare a voturilor vor fi premiate, iar primii treizeci de copii din clasament vor primi diplome.

Premiile constau în sejururi în tabere organizate de Sun Adventure, câștigătorii având posibilitatea de a alege între 4 perioade de pe parcursul vacanței de vară 2016. Detalii despre aceste tabere sunt disponibile pe site-ul https://www.sunadventure.ro/tabere-copii/tabere-de-vara-copii/ - secțiunea tabere outdoor.

Profesorii tuturor elevilor câștigători vor primi de asemenea diplome.

Regulamentul complet al concursului este afișat mai jos.

Lista celor 20 de piese pentru concursul de audiții muzicale:

1. Beethoven, Ludwig van - Fur Elise

2. Bach, Johann Sebastian - Coral din Cantata 147

3. Mendelssohn, Felix - Marș nupțial din muzica de scenă 'Visul unei nopți de vară'

4. Berlioz, Hector - Partea a II-a, Un bal, din Simfonia fantastică

5. Bizet, Georges - Habanera din opera Carmen

6. Boccherini, Luigi - Menuet din Cvintetul de coarde op.11 nr.5 în La major

7. Enescu, George - Rapsodia op.11 nr.1 în La Major

8. Mozart, Wolfgang Amadeus - 'Alla turca' din Sonata KV 331 în La major pentru pian

9. Mozart, Wolfgang Amadeus - Mica serenadă KV 525 în Sol major

10. Beethoven, Ludwig van - partea 1 din Simfonia a V-a în do minor

11. Vivaldi, Antonio - Primăvara din ciclul de concerte 'Anotimpurile'

12. Rahmaninov, Serghei - Variațiunea 18 din Rapsodia pentru pian și orchestră pe o temă de Paganini

13. Porumbescu, Ciprian - Balada pentru vioară și pian

14. Gershwin, George - Rhapsody in blue

15. Puccini, Giacomo - aria lui Calaf din actul 3 al operei 'Turandot'

16. Strauss, Johann fiul - Valsul Dunărea albastră

17. Ravel, Maurice - Bolero

18. Haydn, Joseph - partea a II-a din Simfonia nr.94 'Surpriza'

19. Ceaikovski, Piotr Ilici - Spărgătorul de nuci 'Valsul florilor'

20. Verdi, Giuseppe - Brindisi din opera Traviata

Concursul Național "Ascultă 5 minute de muzică clasică"

Regulament

CAPITOLUL 1. ORGANIZARE

Organizatorul concursului interactiv cu premii "Ascultă 5 minute de muzică clasică" este Radio România Muzical, Societatea Română de Radiodifuziune, cu sediul în str. Berthelot nr.60-64, sector 1, București

cu sprijinul Ministerului Educației Național și Cercetării Științifice prin inspectoratele școlare județene în baza Protocolului de colaborare nr. 8453/3.03.2014

Respectarea regulilor din prezentul document este obligatorie pentru toți participanții. Prin înscrierea la concurs, participantul declară expres că a citit, a înțeles și este de acord cu termenii și condițiile prezentului Regulament.

Regulamentul oficial este adus la cunoștința publicului pe site-ul www.romania-muzical.ro. Organizatorul își rezervă dreptul de a modifica și/sau schimba regulamentul, dar nu înainte de a anunța public participanții.

CAPITOLUL 2. DESFĂȘURAREA CONCURSULUI

Concursul Național "Ascultă 5 minute de muzică clasică" se desfășoară în perioada 6 aprilie - 14 iunie 2016.

CAPITOLUL 3. SECȚIUNI

3.1 Secțiunea "Concursul Național de Audiții Muzicale"

3.1.1 se adresează elevilor din ciclul gimnazial, exclusiv învățământul vocațional. Participanții își asumă pe propria răspundere această calitate.

3.1.2 începând cu data de 6 aprilie 2016, Radio România Muzical va afișa pe site-ul propriu și va comunica prin inspectoratele școlare județene o listă de 20 de piese muzicale, audiate deja de elevi în cadrul proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică în școli", edițiile din anii școlari 2014-2015 și 2015-2016, cu link-uri către fișierele audio corespunzătoare, disponibile în site-ul www.romania-muzical.ro.

3.1.3 în data de 1 iunie 2016, Radio România Muzical (frecvențe 104.8 FM București și 97.6 FM frecvență regională) va difuza începând cu ora 13.10 până la ora 13.30 emisiunea-concurs "Ascultă 5 minute de muzică clasică", în care vor fi difuzate integral/fragmentar 5 piese din lista de audiții descrisă la punctul 3.1.2, precum și informații ajutătoare pentru găsirea răspunsurilor la întrebări. Întrebările vor viza aflarea compozitorului și a lucrării difuzate. Emisiunea poate fi ascultată și pe streamul live Radio România Muzical, accesibil pe site-ul www.romania-muzical.ro.

3.1.4 în data de 1 iunie 2016, începând cu ora 12.30, în pagina principală a site-ului www.romania-muzical.ro va fi activat un formular de concurs, prin care elevii pot răspunde la întrebările concursului. Răspunsurile se pot trimite până la finalul concursului, respectiv ora 13.30 în data de 1 iunie 2016.

3.1.5 Participarea la concurs se realizează individual.

3.1.6 Concurenții care au răspuns corect la toate întrebările concursului vor primi diplome.

3.1.7 Prin tragere la sorți, care se va realiza într-un sistem informatic, pe parcursul zilei de 1 iunie, se vor desemna trei câștigători ai unor sejururi în tabere organizate de Sun Adventure, pe parcursul vacanței de vară 2016.

3.1.8 Cei trei câștigători vor fi anunțați public în ziua de 1 iunie, la ora 17.15, în cadrul emisiunii Perpetuum mobile de la Radio România Muzical, rezultatul fiind de asemenea afișat pe site-ul www.romania-muzical.ro/5minute.

3.1.9 Profesorii care au pregătit concurenții care au răspuns corect la toate întrebările vor primi de asemenea diplome.

3.2 Secțiunea "Concursul național de desene Ascultă 5 minute de muzică clasică"

3.2.1 se adresează elevilor din clasele primare. Participanții își asumă pe propria răspundere această calitate.

3.2.2 începând cu data de 6 aprilie 2016, Radio România Muzical va afișa pe site-ul propriu și va comunica prin inspectoratele școlare județene tematica concursului național de desene "Ascultă 5 minute de muzică clasică", respectiv două lucrări muzicale: Valsul florilor din muzica de balet Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski și Mica serenadă de Wolfgang Amadeus Mozart, lucrări audiate în școli în cadrul proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică" și disponibile oricând pentru reascultare pe site-ul proiectului, la adresa

http://www.romania-muzical.ro/5-minute/piese/piese-muzicale-pentru-elevi/2871/11

3.2.3 până la data de 16 mai 2016, elevii vor transmite către Radio România Muzical un desen/elev inspirat de audiția uneia dintre cele două teme, la alegere. Numele elevului, clasa, școala, localitatea, județul precum și numele și prenumele învățătoarei/învățătorului, trebuie să se regăsească menționate pe spatele desenului, alături de un motto sau o propoziție care să exprime tematica desenului. Transmiterea desenelor se poate realiza în două moduri: prin poștă, la adresa Radio România Muzical, camera 406, Str. Berthelot nr.60-64, sector 1, București (se iau în considerare desenele trimise până în data de 16 mai 2016 inclusiv, data poștei), sau online, desenele scanate urmând a fi trimise sau transferate la adresa rmuzical@gmail.com.

3.2.4 în data de 1 iunie, pe site-ul www.romania-muzical.ro/5minute, toate desenele transmise vor fi postate într-o galerie online, cu posibilitatea ca fiecărui desen să-i fie acordate note între 1 și 5 (5 este nota maximă).

3.2.5 între 1 și 12 iunie, desenele sunt votate online pe site-ul www.romania-muzical.ro de către vizitatorii site-ului.

3.2.6 în 13 iunie, Radio România Muzical anunță rezultatele votului, în funcție de numărul voturilor și nota obținută; cel mai bun desen este considerat cel care a strâns cele mai multe voturi; dacă două desene au un număr de voturi egale, se ia în calcul și nota obținută.

3.2.7 Sunt declarate câștigătoare primele trei desene din clasamentul stabilit conform pct.3.2.6; câștigătorii sunt anunțați în emisiunea Infobuletin muzical din 13 iunie, ora 17.00 și de asemenea, pe site-ul www.romania-muzical.ro.

3.2.8 Autorii primelor 30 desene din ordinea clasamentului stabilit conform pct. 3.2.6 primesc diplome.

3.2.9 Învățătorii elevilor descriși la pct. 3.2.8 primesc diplome.

3.2.10 În funcție de disponibilitatea din foaierul Sălii Radio, desenele descrise la pct. 3.2.6 vor fi expuse în cadrul unei expoziții, odată cu debutul stagiunii de concerte 2016-2017.

CAPITOLUL 4. PREMIILE ȘI PREMIEREA

4.1. Pentru ambele secțiuni ale concursului, premiile constau în tabere oferite de Himalaya Adventure pe parcursul vacanței de vară 2016. Se acordă 6 sejururi în tabără, în valoare de 1350 lei fiecare.

4.2. În formularul de participare la concurs, descris la pct.3.1.4 este obligatorie completarea cîmpurilor referitoare la clasa, școala, localitatea și județul de unde provin concurenții. Aceleași informații este absolut necesar să fie prezente pe desenul transmis de elevii din clasele primare.

4.3. Câștigătorii vor fi contactați de reprezentanții Radio România Muzical, începând cu data de 2 iunie (pentru concursul de audiții muzicale) și 14 iunie (pentru concursul de desen), prin secretariatul școlilor de care aparțin.

4.4. De asemenea, câștigătorii/aparținătorii lor legali/profesorii lor pot contacta Radio România Muzical fie prin mail (cristina.comandasu@radioromania.ro), fie la telefon 0213031601 (tarif normal).

4.5. Sponsorul pune la dispoziție participarea la tabere, constând în cazare, masă și activități specifice, exclusiv transportul până la locul taberei. Pentru a beneficia de premiu, câștigătorul trebuie să pună la dispoziția organizatorilor acceptul scris al părinților/aparținătorilor legali de participare la tabăra-premiu.

Informații complete despre tabere pot fi obținute la numărul de telefon al organizatorului: 0722 619 099.

4.6. În cazul în care unul sau mai mulți câștigători nu confirmă datele de contact sau renunță la premiu, Radio România Muzical își rezervă dreptul de a oferi premiul unui alt participant la concurs. Pentru secțiunea 3.1, în cazul în care premiul nu poate fi acordat unuia sau mai multora dintre cei trei câștigători, se organizează o nouă tragere la sorți, în cadrul unei emisiuni Radio România Muzical, rezultatele urmând să fie făcute publice și pe site-ul www.romania-muzical.ro. Pentru secțiunea 3.2, în cazul în care premiul nu poate fi acordat unui câștigător, acesta revine următorului elev din clasamentul stabilit conform 3.2.6.

CAPITOLUL 5. PRECIZĂRI FINALE

5.1. Concursul este deschis tuturor participanților rezidenți în România, elevi din învățământul preuniversitar de stat și particular, conform categoriilor descrise la pct. 3.1.1 și 3.2.1 cu excepția membrilor familiilor salariaților Societății Române de Radiodifuziune până la gradul IV inclusiv.

5.2. Societatea Română de Radiodifuziune va păstra confidențialitatea tuturor datelor celor înscriși la concurs.

5.3. Regulamentul concursului este disponibil în mod gratuit pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Regulament întocmit în data de 21 martie 2016.