Agenda de concert Înapoi

Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București - Ediția a VI-a

Publicat: joi, 21 Mai 2015 , ora 16.44

Se deschid înscrierile pentru Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București - Ediția a VI-a

Singurul concurs de dirijat Jeunesses Musicales International este organizat în România, țara care a oferit lumii mari maeștri ai baghetei, ca Sergiu Celibidache sau Constantin Silvestri. "Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București" a ajuns anul acesta la ediția a VI-a, iar deschiderea oficială a înscrierilor se va face din 22 mai 2015.

Una dintre cele mai importante competiții din domeniul muzicii clasice românești își marchează debutul perioadei de înscriere a concurenților printr-o conferință de presă, care se va desfășura la Ateneul Român, Sala Mică, vineri, 22 mai 2015, începând cu ora 12.00.

Ca în fiecare an, ELITE ART Club UNESCO organizează "Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București" la Ateneul Român, ediția a VI-a desfășurându-se în perioada 22 - 26 septembrie 2015. Evenimentul a demonstrat o dezvoltare exponențială încă de la prima sa ediție, din 2010, atât ca număr de participanți, cât și ca diversitate și experiență artistică. Dacă la început competiția a atras doar atenția tinerilor dirijori români, în doar câteva ediții participarea concurenților s-a extins la peste 37 de țări din 5 continente, evenimentul devenind un promotor al muzicii și tradiției culturale românești.

Ca și în edițiile anterioare, concursul este dedicat tinerilor dirijori de toate naționalitățile, având vârsta până în 35 de ani, aceștia putând să se înscrie până la data de 15 august 2015, urmând regulamentul disponibil pe site-ul proiectului: www.bucharestcompetition.ro. Conform regulamentului, numărul tinerilor dirijori selectați de juriu să participe în prima etapă a concursului va fi limitat la maxim 50 de concurenți. Aceștia urmează să parcurgă cele patru etape eliminatorii, în urma cărora doar trei dintre ei vor reuși să ajungă în finală. Ultima etapă a concursului va avea loc pe data de 26 septembrie 2015, când cei 3 finaliști vor dirija un Concert de Gală în Sala Mare a Ateneului Român, la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu din București.

La finalul concertului juriul va acorda 3 premii pentru implicarea artistică și pentru a încuraja dezvoltarea tinerilor finaliști, în valoare totală de 7.000 de euro și de asemenea, va oferi drept premii angajamente la pupitrul Orchestrelor Filarmonica din Craiova, Timișoara, Sibiu, Iași și Kielce (Polonia).

Concurenții acceptați în prima etapă a concursului vor fi evaluați de un juriu format din 7 personalități ale vieții muzicale internaționale: Mark Stringer (SUA - președintele juriului), Sigmund Thorp (Norvegia), Jacek Rogala (Polonia), Horia Andreescu, Nicolae Licareț, Bujor Prelipcean și Gheorghe Costin (România).

Evenimentul este organizat de Asociația ELITE ART Club UNESCO, reprezentant exclusiv în România al Jeunesses Musicales Internațional, și este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Programului PA17/RO13 "Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european".

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Senso TV, Port.ro, 121.ro, ArtOut, Best Music, Calendar Evenimente, Metropotam, Orașul Meu, Onlinegallery.ro, Avatar, Way Media, Observatorul Cultural.

Pentru informații suplimentare și/sau confirmarea participării persoana de contact este Simona Barbu 0748 100 279, email simona.barbu@eliteart.org. Persoana de contact pentru relația cu presa: Costin Grigore 0742 355 775, email info@eliteart.org.