Agenda de concert Înapoi

Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București, ediția a X-a

Publicat: joi, 12 Septembrie 2019 , ora 14.24

Ediția a X-a a Concursului Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București aduce pe scena Ateneului Român vioara lui Yehudi Menuhin

Pe 28 septembrie 2019, de la ora 19.00, la Ateneul Român se va decide cel mai bun tânăr dirijor al lumii, în cadrul Concertului de Gală al celei de-a X-a ediții a Concursului Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București. Concertul de Gală îi va avea ca protagoniști pe finaliștii Concursului de Dirijat, Orchestra Filarmonicii George Enescu si pe unul dintre cei mai talentați violoniști ai momentului - Charlie Siem.

În fiecare an, Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București reunește 50 dintre cei mai buni dirijori din lume, cu vârsta până în 35 de ani, care își dispută unul dintre cele mai dorite titluri din domeniu în fața unui juriu format exclusiv din personalități marcante ale vieții culturale internaționale: Sigmund Throp, Vasile Cazan, Bujor Prelipcean, Jacek Rogala, Christian Ehwald, Gheorghe Costin și Horia Andreescu.

Noutatea acestei ediții o reprezintă prezența unuia dintre cei mai talentați violoniști ai momentului, Charlie Siem. Artistul vine pentru prima dată în România și este un simbol al noii generații de violoniști, talentul și carisma sa traversând numeroase genuri și stiluri muzicale. De aceea, anul acesta, a fost ales pentru a-i ajuta pe cei mai talentați tineri dirijori ai lumii în drumul lor spre trofeul celei de-a X-a ediții a Concursului Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București. În etapa finală a acestui concurs, cei mai talentați trei dirijori își vor arăta abilitățile de leadership pe scena Ateneului Român, într-un Concert de Gală extraordinar, care va avea loc în data de 28 septembrie, în prezența invitatului special și a celei mai bune orchestra simfonice din România, Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu".

"Muzica este cea mai puternică formă de magie", spune Charlie Siem, care a descoperit de multe ori, pe parcursul călătoriei sale muzicale, puterea muzicii clasice de a uni și de a vindeca oamenii indiferent de granițe, de sex, de vârstă.

Charlie Siem nu ajunge întâmplător în România. La vârsta de trei ani, pe când era în mașină cu mama sa, Siem a auzit, la radio, concertul pentru vioară a lui Beethoven în interpretarea lui Yehudi Menuhin. Astfel, discipolul de suflet al lui George Enescu i-a insuflat tânărului Charlie Siem dragostea și pasiunea pentru vioară. Ba mai mult, chiar pentru vioara sa...

Instrumentul pe care va cânta acesta în cadrul recitalului extraordinar din 30 septembrie este chiar legendara "D'Egville" (supranumită așa după ce contele Louis D'Egville a intrat în posesia ei, în anul 1867), vioara care i-a aparținut și lui Yehudi Menuhin.
Pentru mai multe detalii despre concurs, consultați www.bucharestcompetition.ro

Proiectul este cofinantat de Administratia Fondului Cultural National.

Violonistul Charlie Siem va mai concerta la Ateneul Roman pe 30 septembrie 2019, alături de pianistul israelian Itamar Golan. Biletele la recital se găsesc pe www.eventim.ro.

Organizator: Elite Art Club pentru UNESCO
Elite Art Club pentru UNESCO este o organizație non-guvernamentală nonprofit ce și-a început activitatea în 2003 iar, în 2010, a devenit unicul reprezentant în România al rețelei globale Jeunesses Musicales International - cea mai amplă organizație non-guvernamentală din lume dedicată promovării tinerilor muzicieni.

Direcțiile de muzică clasică și artă vizuală sunt definitorii pentru Elite Art Club pentru UNESCO și majoritatea proiectelor inițiate în aceste domenii au devenit evenimente anuale precum Festivalul Classics for Pleasure și Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București - ambele concepte internaționale implementate de asociație în România de aproape un deceniu.