Interviuri Înapoi
Concursul Enescu - interviu cu pianista Elisabeth Leonskaja
Pianista Elisabeth Leonskaja, laureată a Concursului Enescu în 1964:
"Imediat după 1989, când încă se vedeau la București urmele gloanțelor pe clădiri, la Concursul și la Festivalul Enescu veneau mari muzicieni din toată lumea. Nu poți decât să te înclini în fața acestor lucruri!"
Au mai rămas cinci zile până începe cea de-a XIV-a ediție a Concursului Internațional "George Enescu", care are loc între 6 și 27 septembrie. Celebra pianistă Elisabeth Leonskaja vorbește despre ce a însemnat pentru cariera sa internațională să câștige Premiul I la Concursul Enescu. Interviul face parte dintr-o serie de clipuri video unice care arată cum și de ce "România contează".
Pianista de origine georgiană Elisabeth Leonskaja, una dintre cele mai importante artiste ale muzicii clasice internaționale rememorează venirea în România și participarea la Concursul Internațional "George Enescu", în anul 1964, când a obținut Premiul I la Secțiunea de Pian într-un interviu exclusiv care face parte din campania "România contează".
"Aveam 18 ani când am venit prima dată la București ca să particip la Concursul Enescu. Și de fiecare dată când vin în România și intru în sala Ateneului Român, amintirile se întorc. Au trecut 50 de ani de-atunci. Mă simt și acum o începătoare, o participantă la Concurs", spune Elisabeth Leonskaja.
Pianista este considerată "ultima mare doamnă a școlii ruse" și a fost apropiata legendarului Sviatoslav Richter, alături de care a și cântat. Cea mai recentă înregistrare a sa, apărută pe piața internațională în anul 2013 conține, alături de lucrări de Ravel și Debussy, și compoziții ale lui George Enescu.
"Când ești atât de tânăr și primești un premiu precum cel de la Concursul Enescu , este un salt în ceea ce se numește carieră. Este un cuvânt care mie nu-mi place neapărat, dar pot spune că odată cu Concursul Enescu a început cariera mea",mai povestește Elisabeth Leonskaja. "Țin minte că imediat după 1989, când încă se vedeau la București urmele gloanțelor pe clădiri, la Concursul și la Festivalul Enescu veneau mari muzicieni din toată lumea. Or, nu poți decât să te înclini în fața acestor lucruri".
Importante nume ale muzicii clasice internaționale de astăzi, laureați ai Concursului Enescu - violoniștii Alexandru Tomescu, Remus Azoiței, Vlad Stănculeasa și Florin Croitoru, pianista Elisbaeth Leonskaja, compozitorul Dan Dediu și violoncelistul Marin Cazacu arată lumii întregi, timp de o săptămână, că "România contează!".
Într-o campanie video care se derulează începând de astăzi și până pe 6 septembrie, ziua în care se deschide cea de-a XIV-a ediție a Concursului Internațional "George Enescu", artiști de renume internațional povestesc cum le-a schimbat viața și cariera câștigarea unui premiu în cadrul Concursului Enescu.
Alături de muzicieni, publicații importante, precum și bloggeri lideri în spațiul public autohton fac un exercițiu de bine și de pozitivism și se unesc pentru a transmite că România contează!
Cea de-a XIV-a ediție a Concursului Internațional "George Enescu" are loc între 6 și 27 septembrie la Ateneul Român și la Universitatea Națională de Muzică București.
La această ediție, Concursul deschide drumuri pentru cariera internațională a 240 de tineri artiști, din 36 de țări, de pe 5 continente, câți s-au înscris în competiție.