Recomandări Înapoi

Concertul inaugural al noii săli 'Auditorium' de la Radio France - Concerte de 5 stele, 14 aprilie

Publicat: miercuri, 8 Aprilie 2015 , ora 9.13

În prima săptămână de după Paște, Radio România Muzical vă oferă o selecție a celor mai bune concerte desfășurate anul trecut pe scenele principalelor orașe muzicale europene.

Marți, 14 aprilie, în prim plan va fi Orchestra Națională a Franței și concertul desfășurat sub conducerea dirijorului de origine italiană Daniele Gatti, acel concert care a inaugurat noua Sală Auditorium de la Radio France, în 15 noiembrie 2014, un spațiu al concertelor pe care presa pariziană l-a descris ca fiind "o adevarată arenă dedicată muzicii, dotată cu o orgă monumentală" .

Concertul de deschidere a acestei noi săli europene a avut-o solistă pe contralta canadiană Marie Nicole Lemieux.

Programul cuprinde momente din opere celebre - Uvertura și Habanera din "Carmen" de Georges Bizet, Corul din actul I al operei "Tannhauser" de Wagner, cu colaborarea Corului Radio France, aria Dalilei din actul al-2-lea al operei "Samson si Dalila" de Camille Saint-Saens,  aria Azucenei din "Trubadurul" de Giuseppe Verdi.

Iar pentru cea de-a doua parte a concertului, dirijorul Daniele Gatti, aflat la pupitrul Orchestrei Naționale a Franței din anul 2008, a pregatit două poeme simfonice care au făcut carieră de-a lungul timpului în cinematografie, "Ucenicul vrăjitor" de Paul Dukas și "Un American la Paris" de George Gershwin. În această din urmă lucrare se pot auzi instrumente mai puțin obișnuite pentru orchestra simfonică: saxofoanele și celesta, dar și claxoanele de automobil.

Concerte de 5 stele cu Orchestra Națională a Franței, dirijor Daniele Gatti: marți, 14 aprilie, de la ora 15.30.

Laura Ana Mânzat