Evenimentele săptămânii Înapoi

Concertul de vară în aer liber al Filarmonicii din Viena - în direct la Radio România Muzical

Publicat: vineri, 19 Mai 2017 , ora 11.16

Sfârșitul lunii mai este o perioadă mult așteptată de publicul meloman din Viena, dar și de turiștii care au norocul de a se afla atunci în capitala Austriei. Anual, Orchestra Filarmonicii din Viena oferă gratuit publicului un adevărat eveniment în aer liber, desfășurat din 2004 în grădinile Palatului Schönbrunn.

Scopul declarat este acela de a face muzica clasică accesibilă unui spectru larg de ascultători, de a-și "întinde antenele" spre un public nefamiliarizat poate cu sălile de concerte. Popularitatea evenimentului a devenit internatională prin transmiterea lui în direct sau înregistrat în peste 80 de țări din întreaga lume, prin intermediul Uniunii Europene de Radio. Printre dirijorii aflați la pupitrul Orchestrei Filarmonicii vieneze pentru acest concert s-au numărat în ultimii ani Bobby McFerrin (2004), Zubin Mehta (2005 și 2015), Plácido Domingo (2006), Valery Gergiev (2007 și 2011), Georges Prêtre (2008), Daniel Barenboim (2009), Franz Welser-Möst (2010), Gustavo Dudamel (2012), Lorin Maazel (2013), Christoph Eschenbach (2014) și Semyon Bychkov (2016).

Anul acesta, Concertul de vară în aer liber de la Schönbrunn are loc joi, 25 mai, de la ora 21.30 și va fi transmis și de această dată în direct la Radio România Muzical. Pentru prima oară, scena va fi poziționată chiar în fața Palatului Schönbrunn, oferind un fundal cu adevărat feeric.

La pupitrul dirijoral este invitat din nou renumitul muzician Christoph Eschenbach, iar solistă va fi soprana americană Renée Fleming, o stea a lumii operei. Ideea în jurul căreia a fost construit programul muzical este "Povești și mituri" - printre lucrările de pe afiș regăsindu-se fragmente din baletul "Frumoasa din pădurea adormită" de Ceaikovski, Aria lunii din opera "Rusalka" de Dvorak, uvertura operei "Hänsel și Gretel" de Engelbert Humperdinck, dar și teme de John Williams din coloana sonoră a seriei "Harry Potter".

În preambul, de la ora 21.00, vă propunem un istoric al acestui adevărat eveniment, dar și impresii la cald de la reporterii Radio România Cultural prezenți la Viena, cu sprijinul Ambasadei Austriei la București și al Biroului de Turism al Austriei în România.


Andreea Chiselev