Cronici Înapoi

Concertul de închidere a stagiunii Orchestrei Naționale Radio

Publicat: luni, 21 Iunie 2010 , ora 14.46

Sala Radio a găzduit vineri, 18 iunie 2010, concertul de închidere a stagiunii Orchestrei Naționale Radio, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Alăturând lucrări de Adrian Enescu și Ludwig van Beethoven, programul a fost destinat atât iubitorilor muzicii contemporane, cât și tradiționaliștilor.

În deschidere, o lucrare compusă în 2009 și interpretată în primă audiție: Domino - concert pentru percuție solo și orchestră de Adrian Enescu. Bazat pe regulile jocului care-i dă titlul, concertul se remarcă prin ineditul sonorităților celor trei bongos-uri, trei tom tom-uri, toba mare și vibrafonul utilizate ca grup solistic. Energia muzicii, pregnanța ritmică sau virtuozitatea discursului muzical și-au găsit forma de exprimare în interpretarea percuționistului Zoli Toth și a Orchestrei Radio.

Următoarele lucrări ne-au transpus într-o cu totul altă lume, cea beethoveniană. Pentru început, Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră a fost interpretat de Mihaela Martin, Alexandra Costin și Franz Helmerson. Cei trei s-au remarcat nu doar prin individualitatea artistică, ci și prin colaborarea de tip cameral, evidentă în dialogurile și preluările tematice ce apar frecvent în partitură.

Partea a doua a concertului a adus în prim plan una dintre simfoniile mai puțin cântate ale lui Beethoven: Simfonia a doua în Re major. Dirijorul Horia Andreescu și Orchestra Națională Radio au avut astfel ocazia să se afle, la rândul lor, în "postura solistică". Muzicii luminoase a lucrării nu i-au lipsit momentele de umbră, tensiune, sensibilitate, dar și vigoare, jovialitate și energie. Simfonia a apărut astfel ca o muzică a contrastelor, reliefate cu succes prin colaborarea permanentă dintre ansamblu și dirijor, precum și cea dintre partidele instrumentale.

După reacția publicului și durata aplauzelor am avut senzația că dorința unanimă nu ar fi aceea de a încheia stagiunea, ci de a o începe deja pe următoarea.

Andreea Chiselev