ACUM:
21.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.30 Sunete contemporane Creații contemporane românești
Apoi: 0.00 Sunete contemporane

Evenimentele săptămânii Înapoi

Concertul aniversar 'Orchestra Română de Tineret - 10 ani de existență'

Publicat: luni, 12 Martie 2018 , ora 13.43

"Am început să fiu invidios pe Marin Cazacu și pe maestrul Cristian Mandeal pentru că lucrează cu tinerii. Bucuria lor de-a cânta și de-a fi pe scenă este debordantă și foarte contagioasă." - un fragment dintr-o declarație acordată de dirijorul Florin Totan, la finalul unui concert susținut de Orchestra Română de Tineret în februarie 2015. Ansamblul înființat de violoncelistul Marin Cazacu și dirijorul Cristian Mandeal aniversează anul acesta un deceniu de activitate, iar muzicienii amintiți vor marca acest moment printr-un turneu. Seria de concerte va începe sâmbătă, 17 martie 2018, la Ateneul Român, iar primul eveniment va putea fi ascultat și pe frecvențele Radio România Muzical și pe românia-muzical.ro, începând cu ora 19:00.

Concertul va avea în program Rapsodia a II-a de George Enescu, Fantezia ungară și Concertul pentru pian și orchestră nr. 2 de Liszt, solistă find pianista de origine bulgară Plamena Mangova, iar în partea a doua a serii Simfonia a II-a de Rachmaninov.

Formată în 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, Orchestra Română de Tineret își derulează activitatea, din 2014, sub egida Centrului Național de Artă "Tinerimea Română". Proiectul care reunește cei mai buni tineri muzicieni din România, îndrumați de Cristian Mandeal încă de la înființare, s-a transformat rapid într-una dintre cele mai bune orchestre din România din ultimii ani și s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.

Orchestra Română de Tineret, dirijorul Cristian Mandeal și pianista Plamena Mangova - live la Radio România Muzical - sâmbătă, 17 martie 2018, de la ora 19:00.


Lucian Haralambie