Evenimentele săptămânii Înapoi

Concertino Praga 2021 - Înregistrări propuse de Radio România Muzical (II)

Publicat: miercuri, 3 Februarie 2021 , ora 12.08

Din nou, la Radio România Muzical, vă propunem un exercițiu de imaginație. Acela de a participa pentru o oră, într-o duminică la prânz, la un duplex București - Praga.

Supranumit "Orașul celor o sută de clopotnițe" sau "Orașul de aur", Praga, este o citadelă fermecătoare străbătută de atât de cântatul râu Vltava… cu un centru istoric inclus pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul cultural mondial… dar și cu alte atracții culturale celebre, precum Castelul Praga, Podul Carol, Piața Orașului Vechi cu ceasul astronomic din Praga, cartierul evreiesc...

Dar, Praga, mai înseamnă ceva... este un oraș al Muzicii! Aici, încă și acum există semne pe unde au trecut marii creatori clasici, precum Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven… sau săli deosebite destinate concertelor, ca minunatul Rudolfinum. Tot aici, din 1966, a fost înființat Concertino Praga, unul dintre cele mai importante concursuri dedicate micilor muzicieni (până în 16 ani), organizat de Radiodifuziunea Cehă și derulat, în ultimii ani, sub auspiciile Uniunii Europene de Radio.

Distincții pentru artiști români la Concertino Praga

Din 1971 până în 2019, Concertino Praga, este concursul la care România a fost reprezentată cu brio de clarinetistul Vasile Mocioc, de Trio-ul alcătuit din violinista Mihaela Martin, violoncelista Viorica Borvis și pianista Luminița Nițescu, de cornistul Paul Lazăr, de Duo-ul alcătuit din violonista Ruxandra Simionescu și pianista Diana Popescu, de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, de pianista Mirabela Dina, de violonistul Alexandru Tomescu și de violoncelistul Ionuț Zamfir, de pianista Cristiana Mihart, de violonista Maria-Alexandra Bobeico și pianistul Cadmiel Boțac, de violoncelistul Cornelius Zirbo și violonista Mălina Ciobanu, de pianista Eva Garet; Nume care au devenit de referință pentru școala și cultura românească.

Tineri muzicieni propuși de Radio România Muzical pentru ediția 2021

Tudor Torge - chitară, Ștefan Iordachi - violoncel, Ioana Tomescu - clarinet și Sofia Smărăndescu - vioară, sunt cei patru tineri muzicieni care ne vor reprezenta anul acesta la Concertino Praga. Ei au deja în palmares premii relevante câștigate la numeroase concursuri naționale și internaționale.

Duminică, 14 februarie 2021, în cadrul emisiunii Concertele Radio România Muzical, între orele 13.00-14.00, veți avea posibilitatea de a le asculta pe celelalte două candidate:

Clarinetista Ioana Tomescu (n. 6 martie 2005)

Ioana Tomescu a crescut înconjurată de mică de muzică, mai ales de operă, pe care părinții ei o ascultau foarte des. Din copilărie s-a familiarizat cu Verdi, Mozart, Puccini, chiar și cu Wagner urmărind înregistrări, dar și mergând în sala de spectacol.

Înscrierea în clasa a IV-a la Școala de Arte nr.3 "Cuibul cu berze" a venit în urma dorinței Ioanei de a studia muzica. Instrumentul a fost ales dintre cele la care erau locuri libere în acel an. Așa s-a apropiat de... blockflote și apoi de clarinet. Cel care i-a devenit profesor a fost Ovidiu Căplescu, este cel cu care a studiază și acum și care a avut un aport major în evoluția ei muzicală. Datorită ușurinței cu care cântă, Ioana a evoluat rapid, reușind să interpreteze din primii ani partituri mult peste nivelul vârstei ei. Din clasa a V-a, premiile au devenit o constantă.

Ioana Tomescu a susținut recitaluri și a fost solistă a unor importante ansambluri precum Orchestra Inginerilor "Petru Ghenghea" dirijată de Andrei Iliescu în concertele de Crăciun de la Biserica Lutherană, într-un concert "Clasic e fantastic" pe scena Ateneului și la evenimentele organizate de Colegiul Național de Muzică "George Enescu", a cărei elevă este acum. A mai evoluat pe scena Pieței Festivalului Enescu în septembrie 2019.

În martie 2020, Ioana Tomescu, a fost acceptată în Orchestra de tineret Concertgebouw Young, formată din tineri între 14 -17 ani din toată Europa, sub tutela Concertgebouw Orkest, Amsterdam. Din cauza restricțiilor, proiectul din 2020 de la Akoesticum a fost amânat pentru 2021. Tot în martie 2020, a fost selecționată în cea mai tânără Orchestră națională de tineret "Junior", cu care a sustinut un concert în august 2020 la Sinaia.

A participat la masterclass-uri de clarinet predate de muzicieni renumiți, cum ar fi: Alessandro Carbonare, Paul Meyer, Olivier Patey , Giovanni Punzi, Denitsa Laffchieva, Emil Vișenescu, Dan Avramovici , Horia Dumitrache, Alex Simu.

Dorința de a cânta, precum și de a interpreta roluri, au condus-o pe Ioana și către Corul de copii al Operei Naționale Bucuresti. Posesoare a unei voci de soprană, a participat în ultimii ani la multe spectacole ale Operei care cuprind partituri pentru cor de copii (Carmen de G.Bizet, Pagliacci de Leoncavallo, Hansel si Gretel de E. Humperdinck, Oedipe de G.Enescu, Tosca, Turandot și Boema de G. Puccini) și chiar solistice (Flautul fermecat de W.A.Mozart - unde a interpretat rolul "Copilul 1"). În spectacolul "Oedipe" de George Enescu regizat de Valentina Carrasco, a avut chiar un rol de figurație specială, jucat la premiera din 2015. Împreună cu Corul ONB dirijat de Smaranda Morgovan, a participat la numeroase concerte.

Pentru Concertino Praga, ediția 2021, clarinetista Ioana Tomescu, acompaniată de Ghizela Tulva, a înregistrat lucrări de Bohuslav Martinu, Donato Lovreglio și Francis Poulenc.

Violonista Sofia Smărăndescu ( n. 12 aprilie 2005 în orașul Nara, Japonia)

Sofia Smărăndescu s-a născut într-o familie de muzicieni: mama originară din Japonia - Masami Smărăndescu este violonistă iar tatăl - Săndel Smărăndescu este contrabasist. Adesea acasă, interpretează cu o deosebită plăcere muzica de cameră împreună cu părinții săi.

La vârsta de 4 ani, a primit în dar o vioară și a început studiul acestui instrument chiar cu mama sa. Dovedind reale valențe artistice și-a continuat pregătirea cu profesoara Olivia Papa la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" până în 2019. În prezent, este elevă în clasa a X -a la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" din București, unde este pregătită de una dintre cele mai bune profesoare de vioară, doamna Magdalena Ursu.

Sofia Smărăndescu a avut șansa de a primii îndrumări și de la alți mari violoniști precum Emilian Piedicuță, Ioana Croitoru, Gabriel Croitoru, Erzhan Kulibaev, Liviu Prunaru.

În decursul anilor, Sofia a participat la numeroase competiții unde a obținut diverse distincții, a susținut recitaluri de muzică de cameră ca membră (vioara I) a unor formații camerale și a fost desemnată concert-maestru al Orchestrei "Junior", în stagiunea 2020.

Sofiei Smărăndescu îi mai place să cânte la pian, să asculte muzică, să citească, să privească filme de comedie și să se delectează cu… anecdote. O mare bucurie îi aduc și plimbările în aer liber.

Pentru Concertino Praga, ediția 2021, violonista Sofia Smărăndescu, acompaniată de Cătălin Răducanu, a înregistrat opusuri de Vasile Filip, Johann Sebastian Bach și Jeno Hubay.

Parteneri

La realizarea acestui proiect Radio România Muzical (coordonator Octavia Galescu) au colaborat regizorii muzicali Lucian Zbarcea, Andrei Cazan și Dan Popescu, dar și reprezentanții altor instituții precum Televiziunea Română prin Valentina Băințan și Universitatea Națională de Muzică din București.

Așadar, fiți pe recepție Duminică 14 februarie 2021, de la ora 13.00, aici la Radio România Muzical.

Realizator Jeanine Costache

(Foto: Ioana Tomescu - Ștefan Tomescu; Sofia Smărăndescu - Sebastian Purice)

 

Octavia Galescu